SON DAKİKA
Hava Durumu

Başkan Yünkül; ‘3600 tamam… Sıra yamalı bohçaya dönen döner sermayede…!’

Devletin her kademesindeki tüm memurlar ve sağlık çalışanlarının haklarını yıllardır var gücüyle savunur Memur-Sen İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Bursa Şube Başkanı Gökhan Yünkül…! Her açıklamasında adalet vurgusu yapar ve her daim özlük haklarının eşit dağılımına işaret edip, çözüm için var gücüyle çabalar…! Aslında net ifadeyle ‘Mahir’ bir strateji hocasıdır Kendisi…

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2022 11:40
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2022 11:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursa5n1k.com
Başkan Yünkül; ‘3600 tamam… Sıra yamalı bohçaya dönen döner sermayede…!’

Devletin her kademesindeki tüm  memurlar ve sağlık çalışanlarının haklarını yıllardır var gücüyle savunur Memur-Sen İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Bursa Şube Başkanı  Gökhan Yünkül…!

Her açıklamasında adalet vurgusu yapar ve her daim özlük haklarının eşit dağılımına işaret edip, çözüm için var gücüyle çabalar…!

 Aslında net ifadeyle ‘Mahir’ bir strateji hocasıdır Kendisi…

Başta sağlık çalışanları olmak üzere tüm memurların adeta sesi olmuştur ve bu misyon ve vizyonunu üstün bir  gayretle her koşulda sürdürmektedir Gökhan Başkan..!

Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 1 Ocak 20223 tarihinde yürürlüğe gireceğini müjdelediği  3600 ek gösterge ve sağlıkçılarının ek ödemelerini kapsayan döner sermaye talepleri ile ilgili yıllardır yoğun mesai harcamış ve  Başkent Ankara ile Bursa arasında deyim yerinde ise mekik dokumuştur Gökhan Yünkül. Kamu çalışanlarının gündemindeki konu başlıklarını enine boyuna tüm detayları ile konuştuk  Gökhan Başkan ile Fİ Kelam’da…

Baştan belirteyim;

3600 ek göstergeye ilişkin tüm suallere yanıt bulabileceğiniz bu söyleşide   döner sermaye ve memurlar ile sağlık çalışanlarının diğer talepleriyle de ilgili  akıllarda soru işareti bırakmayacak cümleler kurdu Başkan Yünkül.

    “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3600 çerçevesinde  meslek grubu fark etmeksizin tüm memurlara  600 puanlık bir artışın yapılacağını söylemesi bizi ziyadesiyle memnun etti”  derken Gökhan Başkan , “ 3600 ile ilgili bazı eksikliklerin de olduğunu görüyoruz. Bu eksikliklerin de  karşılıklı görüşmeler ve istişarelerle giderileceğini umuyoruz” değerlendirmesini de yaptı ve aynen şu cümleleri kurdu “Örneğin; Şube Müdürlerinin 2200 ek göstergesi var. Bu ek göstergenin 3000’e çıkarılması doğru olmayacak. Çünkü bu meslek gruplarındaki arkadaşlarımız idareci… İdarecinin 3000, ona bağlı çalışan bir kişinin de 3600 ek gösterge alması çok doğru olmayacaktır. Ek göstergeye ilişkin bu ve benzeri durumları da Memur-Sen olarak yakından takip ediyor ve adaletli bir dağılım için çözüm önerilerinde bulunuyoruz”.

Ekonomideki enflasyonist yapının kamudaki memur maaşlarının günden güne erimesine neden olduğuna da  dikkat çekti Gökhan Yünkül  ve  “Biz Eşel Mobil sisteminin uygulanmasını istiyoruz. Ocak ayında çıkacak enflasyon farkı için Temmuz ayı bekleniyor. Bu farkın her ay maaşlara yansıması gerekiyor. Çalışanı enflasyona ezdirmemenin yolu aylık maaş düzenlemelerinden geçer” diyerek net konuştu.

Söz sağlık çalışanlarının döner sermaye sistemiyle kazanılan hakkı ek ödemelere geldiğinde ise Gökhan Başkan “Yamalı bohçaya dönmüş ve her düzenlemede daha da kötüye giden bir sistemden bahsediyoruz” diyerek dobra dobra ifadelerde bulundu ve ardından  mevcut konjonktürde bu sistemden yansıyan  tabloyu bariz örnekleriyle aktardı;

Son 10 yıldır sistem tepe taklak gidiyor. Döner sermayede sağlık çalışanlarının beklediği bir düzenlemeden ziyade, birinin cebinden alıp diğerine koyma yönünde bir çalışma oluyor. Her ay bir hemşirenin 2 bin TL, eczacının 3 bin TL kaybı söz konusu. Sabit ek ödeme yapılacak deniliyor ancak bir alt maddede ‘Mahsuplaşma Yapılır’ ibaresi eklenince, düzenlemenin de bir anlamı olmuyor ve  Sağlık çalışanlarının hayatında da bir değişiklik olmuyor”.

İşte 5N1K suallerine verdiği yanıtlarda mühim tespitlerde bulunan Gökhan Yünkül’ün 3600 ek gösterge ve döner sermaye düzenlemesi ile ilgili çizdiği tablo ve daha fazlası. Buyurunuz okumaya…

 EK GÖSTERGE ÖNEMLİ BİR KAZANIM!

Sn. Başkan yıllardır yoğun mesai harcadığınız, yaşama geçmesi sabırsızlıkla beklenen

3600 ek göstergeye ilişkin müjdeli haber sonunda Cumhurbaşkanından geldi. Nedir 3600 ek gösterge ? Ne gibi kazanımlar sağlayacak memurlarımıza?  

Bu konu yaklaşık 3-4 yıldır kamu çalışanları ve emeklilerin gündeminde … 3600 ek gösterge emekli olacak veya hâlihazırda emekli olanların maaşlarına yansıyacak olması hasebiyle çok yakından takip edildi. Sayın Cumhurbaşkanı, seçimlerden hemen önce hemşireler, imamlar, öğretmenler ve polisler olmak üzere 4 meslek grubuna 3600 ek gösterge düzenlemesinin yapılacağının sözünü vermişti. 3600 ek göstergeyle kamu çalışanları emekli olduklarında tazminatlarını artırdılar. Ek gösterge 3000’den 3600’e çıktığında bir emekli kamu çalışanının  maaşında 1700 lira civarında bir artış, emekli ikramiyesinde ise 50 bin lirayı bulan artışa sebep oluyor. Emekli bir memur için önemli bir gelir kalemi oldu ek gösterge. Memur-Sen ve Sağlık-Sen olarak bu konunun takipçisi olduk. Biz  son toplu sözleşme görüşmelerine giderken iki  konuyu kayıt altına aldırmıştık. Birisi sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi, diğeri ise 3600 ek göstergeyle ilgili yasanın artık gündemden kalkması… Bu taleplerimiz doğrultusunda Sayın Cumhurbaşkanı’nın  ek göstergede her emekli memurumuza  600 puanlık bir artışın yapılacağını açıklaması bizi ziyadesiyle memnun etti.

BAZI EKSİKLİKLER DE VAR!

3600 ek göstergeye ilişkin bazı eksikliklerin de olduğunu görüyoruz. Örneğin  bazı meslek gruplarının ek göstergesi mevcut düzenlemede biraz düşük… Misal;  şube müdürlerinin 2200 ek göstergesi var. Bu ek göstergenin 3000’e çıkarılması doğru olmayacak. Çünkü bu meslek gruplarındaki arkadaşlarımız idareci… İdarecinin 3000, ona bağlı çalışan bir kişinin de 3600 ek gösterge alması çok doğru olmayacaktır. Bu gibi durumları da  Memur-Sen olarak yakından takip ediyoruz…

SÜTTEN AĞZIMIZ YANDI, YOĞURDU ÜFLEYEREK YİYORUZ!

3600 ek gösterge yasayla Meclis’ten geçtikten sonra farklı yönetmeliklerle etkisinin azaltılacağı yönünde bir endişeniz var mı?

İster istemez bu endişeyi yaşıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı’nın net bir ifadesi var ; ‘Herkese 600 puan.’ Düzenlemede ufak tefek revizyonlara ihtiyaç duyulacak. Cumhurbaşkanımız, sağlık çalışanları için her 5 yıla bir yıpranma payı sözü vermişti. Bu söz üzerinden 5-6 yıl geçtikten sonra hayata geçti. Söz hayata geçerken de, bürokrasideki engellemelerle neredeyse 7 yılda 1 yıpranma payı oranına denk geldi. Yani sütten ağzımız yandı, yoğurdu  bu sebepten üfleyerek yiyoruz.

 BAZI MAAŞLARDA DÜŞÜŞLER DE OLABİLİR!

 3600 ek gösterge mevcut maaşlara yansıyacak mı?

Ek göstergeye 600 puanlık bir artış yapıldığında çalışan bir devlet memurunun aktif aldığı maaşlarda bir değişiklik yaşanmıyor. Ek göstergenin artış sağladığı alan, emekli maaşı ve emekli ikramiyesidir. Memur maaşlarında bir artış yaşanmayacağı gibi bazı yerlerde 100-150 lira gibi kesintiler nedeniyle ufak tefek düşüşler de yaşanabilir. Örneğin, üniversite mezunu bir polis 3600 ek göstergeyle emekli maaşı artmış oluyor. 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla emekli olacak bir arkadaşımızın, 31 Aralık’ta emekli olacak olan ile arasındaki ikramiye farkı 50-60 bin lirayı buluyor.

TÜRKİYE’NİN HER İLİNDE VE İLÇESİNDE VARIZ!

Bu arada Memur-Sen 27’nci yılını kutluyor…Çok büyük bir kurumsal sendikadan söz ediyoruz.  Kuruluştan bugüne geçen süreç için neler söylersiniz?

27 yılda büyük kazanımlar elde etmiş, bir çınardan bahsediyoruz. Kurucu Genel Başkanımızı Mehmet Akif İnan’a Allah’tan rahmet diliyoruz. Kurulduğu anda 1 milyon üye hedefi olmasa da Türkiye’nin en büyük emek hareketi olma yolunda bir ideal ortaya konulmuştu. Bugün Memur –Sen 1 milyon 100 bin üye sayısıyla Türkiye’nin en büyük emek hareketi, en büyük STK’sı haline geldi. Bize, büyük olduğumuz için değil, çalıştığımız için üye oluyorlar. Memur-Sen bu güne kadar yapılamaz ve çözülemez denen sorunları çözdü ve yaptı. 6 toplu sözleşmede 100’lerce hak elde edildi. ‘Yüzde 100 her şey çözüldü’ demek çok zor… Memur-Sen’e bağlı 11 sendikamız var. Bu sendikalar dışında Kadın Komisyonu, Gençlik Komisyonu, Engelli Memur-Sen Komisyonu, son olarak da Emekli Memur-Sen Teşkilatı’nı da kurduk.  Türkiye’nin her ilinde ve ilçesinde varız.

‘EŞEL MOBİL’ SİSTEMİ UYGULANMALI !

2022 için ilk altı ay yüzde 5, ikinci altı ay için yüzde7… 2023 için ilk altı ay yüzde 8, ikinci altı ay için yüzde 6 zam oranı açıklandı. Enflasyonist bir ekonomik ortamda bu zam oranları kuşkusuz ki yeterli olmayacak. Peki çözüm nedir Sn. Başkan ?

Bizim istediğimiz formül aylık olarak enflasyon farklarının verilebilmesi… Biz toplu sözleşmede sadece maaş zammını değil 3600 ek gösterge gibi birçok konuyu kapsayan görüşmeler yaptık. İleride sözleşmeli arkadaşlarımız da kadroluya geçtiğinde büyük bir kazanım daha olacak. 2023 yılı için yapılacak zamların çok yeterli olmayacağını söyledik. Görünen köy de kılavuz istemiyor. Memur-Sen olarak da enflasyon artışlarından her ay memurlarımızın ne kadar etkilendiğine dair istatistiki raporlarımız da ayrıntıları ile mevcut. Biz Eşel Mobil sisteminin uygulanmasını istiyoruz. Ocak ayında çıkacak enflasyon farkı için Temmuz ayı bekleniyor. Bu farkın her ay maaşlara yansıması gerekiyor. Çalışanı enflasyona ezdirmemenin yolu aylık maaş düzenlemesinden geçer.

YAMALI BOHÇAYA DÖNDÜ!

Sağlık çalışanlarının döner sermaye sisteminde yapılacağı duyurulan yeni düzenleme, ek ödemelerde adaletli bir dağılımı beraberinde getirecek mi ?

 Yamalı bohçaya dönmüş ve her düzenlemede daha kötüye giden bir sistemden bahsediyoruz. Son 10 yıldır sistem tepe taklak gidiyor. Sistem sağlık çalışanlarının beklediği bir düzenlemeden ziyade, birinin cebinden alınıp diğerine koyma şeklinde bir çalışma şeklinde ilerliyor. Her ay bir hemşirenin 2 bin TL, eczacının 3 bin TL kaybı söz konusu… Yeni  düzenleme ile sabit ek ödeme yapılacak deniliyor ancak alt maddede ‘Mahsuplaşma yapılır’ ibaresi eklenince, düzenlemenin de bir anlamı olmuyor, sağlık çalışanlarının hayatında da bir değişiklik olmuyor.

Yeni düzenlemede  bütün ildeki hastaneleri bir havuzda toplayıp, o havuzdan ödeme yapma gibi bir yol izlenmesi planlanıyor. Bu formül İlgili taraflarla istişare edilmeli… Düzenleme bu haliyle yasalaşırsa,  emekli doktorların cebine girecek 3-5 kuruşun dışında, kimseye fayda sağlamayacak. Örneğin, bir kişi 5 bin TL döner sermaye almayı hak ediyorsa, bunun 3 bin TL’sini sabit ek ödeme olarak peşin alıyor, geriye kalan 2 bin TL ise hastane performansına göre dağıtılıyor. Hastane ‘zararım var’ dediğinde o parayı alamıyoruz. O parayı sağlık çalışanı arkadaşlarım hibe ediyor. Bakılan hasta sayısı kadar döner sermayeden pay alınıyor. Sağlık çalışanları döner sermayeden para alamayınca da bu durum ister istemez  randevu sisteminde olumsuzluklara neden oluyor.

DAĞ FARE DOĞURACAK!

Örneğin, 2023 yılında Sağlık Bakanlığı’na 1 milyar TL ayrıldığını varsayalım. Bütçe dağıtımı yapılırken, döner sermayenin de ayrı bir kalem olarak hesaplanması gerekiyor. Meclis’teki çalışmalardan gördüğümüz sonuç yine ‘Dağ fare doğurdu’ yönünde  olacak. Ek ödemelere ilişkin önerilerimizi ilgililere aktarıyoruz. Biz devletin memuruyuz. Biz hastanenin yaptığı kar ve zarardan neden etkileniyoruz?. Sağlık çalışanlarının kanayan bu yarasına merhem arıyoruz. Şimdi döner sermayeden faydalanan arkadaşlarımız da, bu düzenleme sonrası döner sermayeden faydalanamayacak. Geçmişte yapılan düzenlemeyle iş barışı bozuldu. ‘Biz Avrupa ülkesiyiz’ deniliyor… Madem öyle, yasalar çıkarılırken, hangi meslek kolunu ilgilendiriyorsa söz koşunu yasa önergeleri  o meslek guruplarının temsilcilerinden görüş alınmalı… 500 bin sağlık çalışanını ilgilendiren bir çalışma yapılırken, hiçbir meslek örgütünden görüş alınmadı. Sendikalar da yasa çıkınca meşru itiraz hakkını kullanınca, ‘Sendikalar itiraz ediyor’ oluyor. Olumlu bir şey yapıldığı zaman da alkışlıyoruz ancak yanlış gördüğümüz şeyleri de söylememiz gerekiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.