SON DAKİKA
Hava Durumu

Çevikel’den ‘Yatırım’ Vurgusu…!

Daha henüz 8 yaşındayken, ailesinde bir tek kişinin dahi tekstilci olmamasına rağmen günlüğüne ‘Büyüyünce tekstilci olacağım’ diye yazmıştı… Yıllar sonra da aynen o günlüğe yazdığı gibi örnek bir iş insanı olarak hedeflediği sektör tekstilde adından övgüyle söz ettirmişti ve aynı performansta çizdiği yol haritasında devam etmekte Nilüfer Çevikel…

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2022 10:39
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2022 10:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursa5n1k.com
Çevikel’den ‘Yatırım’ Vurgusu…!

Daha henüz 8 yaşındayken, ailesinde bir tek kişinin dahi tekstilci olmamasına rağmen günlüğüne ‘Büyüyünce tekstilci olacağım’ diye yazmıştı…

 Yıllar sonra da aynen o günlüğe yazdığı gibi örnek bir iş insanı olarak hedeflediği sektör tekstilde adından övgüyle söz ettirmişti ve aynı performansta çizdiği yol haritasında devam etmekte Nilüfer Çevikel…

 Nitekim Bursa da Onu önce iş yaşamındaki başarılarıyla tanımıştı…!

 Ardından sosyal kişiliği ile sivil toplum oluşumlarında yaptığı çalışmalarla daha yakından takip etti sanayi kenti Bursa Çevikel’i.

 Ve bir sonraki aşamada da Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi İş İnsanları Derneği DOSABSİAD’ın başkanı olarak kentimize katma değer katan ve geçtiğimiz hafta da bu göreve ikinci kez seçilen  Nilüfer Çevikel’i hep taktir etti Bursa….

 Şimdilerde de Türkiye Genç İş İnsanları Derneği TUGİAD gibi çok büyük bir ekonomi oluşumunun Genel Başkanı da olan Nilüfer Çevikel ile yaptığı çalışmalardan ötürü  gurur duyuyor ve adım adım takip etmeye devam ediyor…!

 TUGİAD ve DOSABSİAD’ın ilk kadın başkanı olan Nilüfer Çevikel de Bursa ve Türkiye için dur durak bilmeden çalışıp, kadın kimliği ile hep ilkleri başarıyor …!

 Nilüfer Çevikel başkanlığını yürüttüğü her iki oluşumda da üstün performans sergilemeye devam ettikçe ve de gündemde kalmayı sürdürdükçe başarısının sırrı da her daim merak ediliyor kuşkusuz …

 Tabii ki Cesur, çalışkan ve azimli bir iş insanı Başkan Çevikel…

Akılcı projeleri hayata geçirmekte de usta.

Amma velakin daima ilkleri başarabilmesinin formülü ne?

 Bu suali ve daha fazlasını Nilüfer Çevikel’e  Bursada Bugün’de Fİ Kelam’da sordum ve ilginizi çekecek,  ‘Anahtar’ niteliğinde yanıtlar aldım.

Baştan belirteyim ‘Sadece çok çalışmak değil verimli çalışabilmenin çok büyük bir kazanım olduğu’ tespiti kanımca çok önemliydi Nilüfer Çevikel’in…

Türkiye’nin ekonomideki yol haritasında dijitalleşme ve  yeşil dönüşümün önemine vurgu yapan ve bu iki alanda da “Şu an tam yatırım yapılması gereken zaman” uyarısında bulunan Nilüfer Çevikel’le sohbetimizde çok mühim suallere net, samimi ve çarpıcı yanıtlar var .

Buyurunuz okumaya ….!

 MUTLU OLDUĞUNUZ İŞİ YAPIN…!

 Pınar YENİYİĞİT; Hem TÜGİAD’ın Genel Başkanlığı,  hem de DOSABSİAD’ın Yönetim Kurulu başkanlığı görevini yürütüyorsunuz. Çok yoğun bir tempoda iki önemli oluşumun başında bulunmak size ne hissettiriyor?

Nilüfer ÇEVİKEL; Bu yoğun tempoya 2 yıldır o kadar çok alıştım ki belki şaşıracaksınız ama bir saat boş vaktim olduğunda ne yapacağımı bilemiyorum. Sanıyorum bu tempoya bundan sonra da artarak devam edeceğim. .Şöyle ki;  İnsan her zaman mutlu olduğu işleri yapmalı ve yaptığı işin hakkını vermeli. O zaman kapılar açılıyor, teklifler ve fırsatlar da geliyor. Ben sadece ‘an’a odaklıyım. Yaptığım işin hakkını vermeye çalışıyorum. ‘Bir sonraki basamak’ diye bir şey yok benim yaşamımda. Çünkü yarının ne getireceğini bilemeyiz. ve yaptıklarımız geleceğimizi şekillendirir. DOSABSİAD’ın genel kurulunu gerçekleştirdik geçen hafta. Üyelerimizden gelen yoğun talep üzerine görevime aynı yönetim kurulumuz ile devam ediyorum.  TUGİAD’da da ayrıcalıklı projeler üretmeyi sürdürüyoruz.  Yeni dönemde de  aynı yol haritasında her iki oluşumumuzda da çalışmalarımıza devam edeceğiz. Yeri gelmişken şunu da belirteyim;  Hayatımın hiçbir döneminde kolay olarak tabir edilecek bir işle karşılaşmadım. Hep zorluklarla mücadele ettik. Ancak, problemler çözülmek için var. Örnek olan bütün başarılar da hep  bir ekip çalışmasının sonucunda oluşuyor. TÜGİAD ve DOSABSİAD’da yapılan işler, ekip arkadaşlarımızın taşın altına elini bırakabilmesinden dolayı çok konuşuluyor. Geçtiğimiz yıl üç ödül aldım ve  bu ödüllere de derneklerdeki çalışmalarımızdan ötürü layık görüldük.

 DİJİTAL DÖNÜŞÜM OKULU AÇILIYOR…!

Peki DOSABSİAD’da gelecek dönem için yapılacaklar listenizde hangi projeler var ?

 DOSABSİAD’da genel kurulun hemen ertesi günü Ur-Ge çalışması başlattık ve otomotivin ikinci Ur-Ge’si için ciddi bir performansla çalışmaya devam ediyoruz. DOSABSİAD projelerle var oldu, bundan sonra da proje üretmesi gerekiyor. Türkiye’de bir örneği daha olmayan Dijital Dönüşüm Okulu’nu oluşturuyoruz. Ticaret ve Sanayi Odası’nın büyük katkılarıyla, BUTGEM ile beraber okulumuzu açıyoruz. Meslek liselerini bitiren veya hali hazırda okuyanlar, hem gelip fabrikada çalışacaklar hem de okullarına devam edecekler. Anımsayacaksınız;  Pandemi başladığında ilk kez ‘İşçi çıkarılmamalı’ açıklamasını DOSABSİAD yapmıştı. BEBKA ile ‘1000 Kadın ve Gence Meslek Edindirme Kursu’ projemiz onaylandı. Yok olmakta olan  meslek gruplarına yönelik özel istihdam kursları da açtık.Geçen dönemde de ‘Dijitalleşme’ ve ‘Yeşil Dönüşüm’ alanlarında projeler üretmeye başlamıştık.

Bu  dönemde de çalışmalarımız devam edecek. Türkiye’nin en önemli sorunu olan enerji alanında, istihdamda ve yeşil dönüşümde örnek projeleri yaşama geçirmek için daha çok çalışacağız.

  Hem DOSABSİAD hem de TUGİAD’ın başkanlık görevini aynı anda yürütmenizden ötürü yorulabileceğiniz yönünde yapılan yorumları nasıl değerlendiriyorsunuz peki ?

 Aksine biz çalışmalarımıza daha da güçlenerek devam ediyoruz. TUGİAD’daki görevimizle birlikte oradaki genç arkadaşlarımızın da daha aktif olmalarını sağladık. Birçok STK var ve onların her birinin çok önemli olduğuna inanıyorum. Çünkü her birinde bir emek var. Biz bütün kamu kurum ve kuruluşlarıyla diyalog halinde çalışıyoruz. Ekip her daim başarı yolunda ciddi öneme sahiptir. STK’larda başarıyı sağlayabilmek için  hem yürekten inanarak çalışmak hem de  nitelikli bir ekip ile birlikte çalışmak çok mühimdir .

 TÜGİAD’IN MİSYONU ULUSLARARASI ARENADIR!

TÜGİAD’da şubeleşmeye özellikle  önem gösteriyor ve bu yönde de ciddi performans ile çalışıyorsunuz. TÜGİAD’ın bugün yansıttığı tabloyu değerlendirirseniz neler söylersiniz ?

Şubeleşirken önem verdiğimiz sadece üye sayısı  değil asla. TÜGİAD üyesi olmak çok da kolay değil ve çeşitli kriterler var. Üye olacakların referanslarını sağlanması gerekiyor. Üyelerimizi, marka çalışmaları yolunda girişimleri olan genç arkadaşlarımızın arasından seçmeye özen gösteriyoruz. Belli bir ciro ve belli bir başarıda olan genç arkadaşlarımızın bir arada olmasını istiyoruz. TÜGİAD İstanbul merkezli bir kuruluş. Son olarak bilindiği üzere Eskişehir’de bir şube kurduk. Eskişehir’de hem tarım önemli, hem de gençler ciddi dijital atılımlar yapıyor. TÜGİAD’ın misyonu yıllardan beri uluslararası arenadır. Yurt dışında da TUGİAD’a yeni şubeler kazandırmaya devam edeceğiz. Azerbaycan ziyaretimiz de son derece verimli geçti. ‘İki devlet bir millet’ düsturu var tabii ki . Nahcivan koridorunun açılmasıyla beraber, iki ülke arasındaki ticaret daha da artacak. Bu yol, İpek Yolu ve Kuşak Yolu için son derece mühim kuşkusuz. Özel ticaret anlaşmaları neticesinde gümrük vergileri de kalktığı için, bölgede büyük yatırım fırsatları var. Haziran ayında yeniden bir Azerbaycan ziyareti yapacağız ve akabinde yatırımlarımız olacak. Kırgızistan, Makedonya, Türkmenistan ve Macaristan’da irtibatlarımız sürüyor.

 YÖNETEN KADINLARDAN YANAYIZ !

Sizinle birlikte TÜGİAD’da neler değişti ?

Yönetim Kurulumuz yüzde 50 oranında kadınlardan oluştu örneğin ve  bu tablo bir çığır açtı. ‘Alanında başarılı kadınları’ bünyemize aldık. O kadınlar da başka kadınları getirdi. Roma’da gerçekleşen Genç Girişimciler İttifakı'nda (G20 YEA) Türkiye’yi TÜGİAD temsil ediyor. Yönetici kadın sayısında Türkiye, Fransa ve Kanada’dan sonra 3’üncü sıraya geldi. Bu bizler ve ülkemiz adına son derece onur verici bir durum. Dünyanın birçok yerinde kadınlar artık önemli yerlere gelebiliyorlar. Yönetilebilir değil yöneten kadınların olmasından yanayız. Bu arada karşımıza çıkan engeller bizi daha çok motive ediyor.

TÜGİAD’ın 2022 yılı gündeminde hangi projeler var?

Sivil toplum oluşumlarında ziyaretler vs.. bir faaliyet değildir ve başarı olarak da nitelendirilmemelidir aslında. SİAD’lar proje üreterek toplam fayda sağlamalı. Liderin de görevi ve misyonu budur. Bu dönemde ‘Su Ayak İzi’ne ısrarla dikkat çekmeye çalışıyoruz. Su özellikle ülkemizde en büyük sorunların başında geliyor. Türkiye’de yine bir ilk olan Hollanda merkezli Domino Ventures Fonu’nu da kurduk TUGİAD’da. Bu fonu Türk gençlerine ve girişimcilerine sermaye sağlayabilmesi adına yaptık. Yapılmamış olanları ve ilkleri yapmaya çalışıyoruz. Hayata anlık değil vizyoner bakmak gerektiğine inanıyorum ve başkanlığını yürüttüğüm TUGİAD ve DOSABSİAD’da çalışmalarımıza bu doğrultuda yön veriyorum.   

 KARTLAR YENİDEN KARILIYOR …!

 Pandemi ve ardından yaşanan Rusya-Ukrayna savaşıyla emtia fiyatlarında inanılmaz artışlar oldu… Mevcut konjonktürde Türkiye ve dünya ekonomisi ile ilgili tespitleriniz nelerdir ?

  Sıcak savaş ne yazık ki  gelecek nesillere bu yıllarla ilgili çok kötü bir hafıza bırakacak. O ülkelerde bundan sonra gelecek nesiller birbirlerine nefret duygusuyla bakacaklar. Biz ne soğuk ne sıcak, ne de ekonomik savaşı desteklemiyoruz. Görmek de istemiyoruz. Dünyada kartlar yeniden karılıyor ve oyuncular yeniden belirleniyor. Bu olaylar dindiğinde yeni bir sitem ve yeni oyuncular göreceğiz. An itibariyle bazı yatırımların yapılması gerekiyor ki, geleceğe güvenle bakalım. Yatırımın yapılması gereken dönem tam da bu dönem. Yıllardan beri ‘Enerjide dışa bağımlıyız’ diyoruz. Hammadde ve ara mamul Türkiye’ye geliyor ve işlenip tekrar yurtdışına gidiyor. Bu işin Türkçesi ne yazık ki, ‘Hamallığını yapıyoruz.’ Üreten oluyoruz ancak para kazanan olamıyoruz. Her gün enerji tüketiminin artması, üretimin artması anlamına geliyor doğru… Ancak siz ‘Ucuz’a sattığınız için tercih sebebisiniz. Bu durum da net ortada. Tekstilde Bursa’nın ihracatı 4,5 milyar dolar olduğu için övünüp, ‘5 tane daha Bursa olsa cari açık kapanır’ deniliyor. Yalnız bir konteynır plastik ürüne karşılık siz sadece bir android telefon ithal ediyorsanız, başarı tartışılmalıdır. Yani katma değeri ve kilogram birim değeri yüksek ürünler üretmeliyiz. Bursa’dan yazılım alanında çıkmış ilk Unicorn girişim (1 milyar dolar değerin üzerindeki girişimleri ifade etmektedir) olarak önemli. Örneğin, Japonya’nın Hiroşima’dan sonra bambaşka bir yere geldiğini görüyoruz. Artık 150 yıllık devasa şirketlerle yeni ‘start-up’lar arasında bir fark kalmadı. Dijitalde ve yeşil dönüşümde fark yaratan öne geçecek. Onun için şu an tam yatırım yapılması gereken zaman.

Peki, çok merak edilen sual; Nilüfer Çevikel’in hedefi nedir?

Enerjim çok yüksek ancak hırslı bir insan değilim. İnsanlar hedefe kitlendiğinde yaşadığı anı kaçırabiliyorlar. Yarınki hedeflerinizi bugün yaptığınız çalışmalar belirleyecektir. Bulunduğum noktada en iyisini yapmaya gayret ediyorum. Keyif almadığım hiçbir iş ve çalışmanın içinde yer almam. Örneğin bir siyasi partiyle fazla görüntülendiğimde hemen yakıştırmalar yapılıyor. Şu an da üstlendiğim görevler dolayısıyla da herhangi bir siyasi partide yer almam söz konusu değil. Umarım gelecek benim adıma ve herkes için bu ülkeye ve yaşadığı şehire güzel hizmetler kazandırmayı nasip eder. Sonuçta insan da niyetini yaşar.     

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.