SON DAKİKA
Hava Durumu

KAIDEF’in Sesi İrfan Koç’la Çok Daha Güçlü…!

Sivil toplum kuruluşları sayısındaki yoğunluk ile bilinen şehirler arasında ilk sıralarda bulunan Bursa’da insan sevgisi ve karşılıksız emek ilkesi ile yol haritasına devam ederek çalışmalarına yön veren örnek bir oluşum Kars-Ardahan-Iğdır Dernekleri Federasyonu…

Haber Giriş Tarihi: 03.01.2023 22:01
Haber Güncellenme Tarihi: 03.01.2023 22:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursa5n1k.com
KAIDEF’in Sesi İrfan Koç’la Çok Daha Güçlü…!

Özelikle son dönemde genel başkanlık düzeyinde gerçekleşen görev değişikliği ile birlikte Federasyonda örnek bir sinerji ve de hizmette nitelikli bir anlayış hakim.Başarılı iş insanı, Bursaspor’un Süper Lig'de şampiyon olduğu efsane yönetimde As Başkanlık görevini yürüten ve iletişimdeki pozitif yönüyle de Bursa kamuoyunda kabul gören İrfan Koç’un geçtiğimiz yıl Haziran ayında Federasyona genel başkan seçilmesi ile birlikte oluşumda oldukça yoğun bir çalışma takvimi için düğmeye basıldı. Eğitim, istihdam, sosyal sorumluluk ve daha birçok alanda Bursa’daki Kars, Ardahan ve Iğdırlı vatandaşlara çözüm odaklı çalışmalarla hizmet üreten Federasyon (KAİDEF) geçtiğimiz günlerde düzenlediği tanıtım günleri ile de adından başarıyla söz ettirdi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ve Karabük Valisi Fuat Gürel’in katıldığı 4 gün boyunca Türkiye’nin en ünlü sanatçılarının konuk olduğu, yöresel tatların Bursalıların damaklarını şenlendirdiği tanıtım günlerine yoğun ilgi görülmeye değerdi ve kuşkusuz ki organizasyonun başarısında başta  KAIDEF Genel Başkanı İrfan Koç’un ve yönetim kurulunun imzası vardı. 30 yılı aşkın süredir akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren Genel Başkan Koç, Bursa’da iş, siyaset ve spor camiasının yakından tanıdığı bir isim. Hemşerilerinden gelen yoğun istek üzerine KAIDEF Genel Başkanlığına seçildi ve de bu görevi layıkıyla yürütüyor ve Kendi deyimiyle Türkiye’de güneşin ilk doğduğu topraklar ve ursa arasında bir köprü vazifesi görüyor. Öyle ki ortaya koyduğu projelerle Bursa’daki hemşerilerinin hayat kalitesini yükselmesine katkı sağlarken gelecek vizyonuyla da dernek arşivinde şimdiden kalıcı izler bırakıyor. Yeri gelmişken KAIDEF’in sesinin artık Bursa’yla da sınırlı olmadığını ve yakın illerden de Başkan Koç’a yoğun desteğin oluştuğunu belirtelim. Federasyon çalışmaları ile ilgili yol haritasını sadece 5N1K’ya anlatan ve yönelttiğimiz tüm suallere net ve de samimi ifadelerle yanıt veren İrfan Koç ile söyleşimizin detayları için buyurunuz okumaya….    

Pınar YENİYİĞİT; Bursa kamuoyunun yakinen tanıdığı, iş, spor ve siyaset camiasında başarı grafiği ile bilinen bir kimlik İrfan Koç. Peki Kars, Ardahan, Iğdır Dernekler Federasyonu’na (KAIDEF) Genel Başkan olma süreci nasıl gelişti Sn. Başkan anlatır mısınız?

İrfan KOÇ; Geçmiş yıllarda hemşeri derneklerinde yöneticilik tecrübem olmuştu. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile Bursaspor’da da önemli görevler üstlendim. Bu sebeplerden ötürü daha önce Federasyonumuza yeterince vakit ayıramamıştım. Federasyonu bir yere taşımak için tam zamanlı çalışmanız gerekir. Bahsettiğim görevlerim tamamlanınca hemşerilerimden bir talep geldi. Federasyonumuz çatısı altındaki derneklerin temsilcileriyle bir toplantı yaptık. Benim başkanlık için ilk şartım federasyonumuzda birlik ve beraberliğin sağlanmasıydı. Federasyon temsilcilerimize vizyon ve misyonumuzu aktardık. Dernekte çitayı yükseltme adına, dernek başkanlarımızın tamamının desteğini alarak başkan oldum. Hemşerilerimiz dikkate alınmıyor hissiyatına sahipti. Özellikle siyasette seslerinin yeteri kadar duyulmadığını, taleplerinin ilgili makamlara ulaşmadığı yönünde algıları vardı. Ben sürekli olarak gerek siyasi parti temsilcilerimizle gerek belediye başkanlarımızla temas halindeyim. Başkanlarımıza taleplerimizi iletiyorum. Ben aradaki bu soğukluğu kaldıracağım dedim. Sağ olsunlar belediye başkanlarımız da bu noktada destek verdiler. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Alinur Aktaş olmak üzere Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer belediye başkanlarımız taleplerimizin hiçbirini geri çevirmediler. Ben buradan aracılığınızla hepsine bir kez daha teşekkür ediyorum. Hemşerilerimiz bu sıcaklığı ve yakınlığı görünce algıları da değişti.

ÖĞRENCİLERE BURS SAYISINI YÜZDE YÜZ ARTTIRDIK

Kars, Ardahan, Iğdır Dernekler Federasyonu Bursa’da etkin bir sivil toplum kuruluşu. Göreve geldiğinizden bu yana geçen süreyi değerlendirirseniz neler söylersiniz?

Kars, Ardahan, Iğdır Federasyonumuz 2005 yılında Bursa’da kuruldu. Ben ve yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımız bir buçuk yıldır görevimizi sürdürmekteyiz. Geldiğimiz günden beri deyim yerindeyse koşuyoruz. Hemşerilerimiz Bursamızda yoğun bir nüfusa sahip. Bize bağlı on beş hemşeri derneği var. Göreve geldiğimizden bu yana yoğun bir çaba harcıyoruz. Memleketlerimiz ile Bursa arasında deyim yerindeyse bir köprü kuruyoruz. Hem Bursa’nın hem de Kars, Ardahan ve Iğdır’ın tanıtımına katkı sunuyoruz. Geçtiğimiz yıl 60 öğrenciye burs sağlamıştık. Bu eğitim döneminde bu rakamı yüzde yüzden fazla artırarak 125’e çıkardık. Tabi federasyonumuz büyüdükçe bu rakamlar da katlanarak artacak.  Geçen yıl Bursa Kent Konseyiyle birlikte nevruz programı düzenledik. Ardından Uludağ’da Sarıkamış şehitlerimiz için bir anma töreni organize ettik. Uludağ belki ilk kez böyle bir programa ev sahipliği yapmış oldu. Törenimiz Sarıkamış’taki anma programı ile eşzamanlı düzenlendi. Uludağ ve Sarıkamış’taki ruhu birleştirmiş olduk bir nevi. Hep birlikte vatanımız için canlarını feda eden şehitlerimizi anmış olduk. Törenin sonunda kayak hocalarımızın meşalelerle yaptıkları gösteri hala aklımda. Bunun yanı sıra birçok etkinliğe imza atıyoruz. Memleket geceleri organize ediyoruz. Son olarak Yıldırım Belediyesi’nde bölgemizin yetiştirdiği önemli bir ozan olan Murat Çobanoğlu’nu andık. İlçe belediyelerimiz ile Serhat iller diye tabir ettiğimiz Kars, Ardahan ve Iğdır belediyelerini yakınlaştırıyoruz. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer ve tüm diğer ilçe belediye başkanlarımıza destekleri için teşekkür ediyoruz. Bursa, milyonlarca insana iş ve aş veren bir kent. Burada yaşadığımız, bu coğrafyada çocuklarımızı büyüttüğümüz için kendimizi çok şanslı hissediyoruz. Ama doğduğumuz topraklara da bir borcumuz var. O topraklara ne kadar katkı koyabilirsek bizim için o kadar iyi. Bu doğrultuda elimizden geleni yapıyoruz.

YENİŞEHİR’DEN UÇAK SEFERLERİNİ SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUZ

Tabi projelerimiz bunlarla sınırlı değil. Belli illere Yenişehir Havalimanı’ndan uçak kalkıyor biliyorsunuz. Değerli Milletvekillerimiz Hakan Çavuşoğlu ve Mustafa Esgin’le Kars, Ardahan ve Iğdır için iletişime geçtik. Sağ olsunlar desteklerini esirgemediler. Bu program kesinleştiğinde ilk seferi BTSO Başkanımız Sayın İbrahim Burkay ve BTB Başkanımız Özer Matlı’nın da yer aldığı bir heyetle iş gezisi yapmak istiyoruz. Seferlerimizin başlamasını dört gözle bekliyoruz. Artık Sabiha Gökçen’e gitmek ciddi bir maliyet. Özellikle Kars, Ani harabeleri, Sarıkamış, Çıldır gölü gibi kültürel, doğal ve tarihi zenginlikleriyle dikkat çekiyor. Bu açıdan da bir talep var. Çok yakın bir zamanda direkt uçuşların başlayacağını düşünüyoruz.

KÜLTÜR MERKEZİ İÇİN YER TALEBİMİZE YANIT BEKLİYORUZ

Öte yandan bir kültür merkezi eksikliğimiz var. Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilçe belediyelerimizden bir yer tahsisi talebimiz oldu. Bir arsa verin ya da kullanmadığınız bir binayı bize tahsis edin ona göre düzenleyelim dedik. Tahsis gerçekleşirse işlevli bir kültür merkezi tasarlayacağız. Örnek verecek olursak Ardahan’a ait Damal Bebeği vardır. Japonya'da düzenlenen "Yöresel Folklorik Bebekler Yarışması”nda el emeği kategorisinde dünya birinciliğini kazandı. Kuracağımız kültür merkezimiz içinde Bursa’da da bu geleneksel oyuncağı üretmek istiyoruz. Kadın hemşerilerimize böylece bir gelir kaynağı oluşturmuş olacağız. Bunun yanı sıra halı dokuma gibi geleneksel mesleklerimizi korumak ve yaşatmak istiyoruz. Sayın belediye başkanlarımıza da yüz yüze her ziyaretimizde bu taleplerimizi ilettik. Bu proje için çok heyecanlıyız ve beklemedeyiz.

BAŞARININ TEK YOLU; ÇOK ÇALIŞMAK !

Kars, Ardahan, Iğdır Tanıtım Günleri de çok yoğun ilgi gördü ve yankı buldu Sn Başkan. Bekliyor muydunuz bu derece yoğun ilgi?

 Ekonomik olarak zor dönemlerden geçiyoruz. Pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı, enerji krizi ve dünyadaki ekonomik durgunluk… Tüm bu zorluklara rağmen etkili bir organizasyon düzenlemek istedik ve başarılı olduk. Bu kadar kapsamlı bir tanıtım gününe Bursa ilk kez şahitlik etti. Başarının tek yolu çok çalışmaktır. Çalışırsanız sonuca varırsınız. Merinos AKKM’de tanıtım günleri etkinliğimiz için çok elverişli bir alan. Bizim yaşadığımız kent Bursa. Büyükşehir Belediyemiz Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’na bu organizasyona dahil etti. Bursa’ya dahil kültürel fonksiyonlar da organizasyonun içine dahil edildi. Tam anlamıyla iki kültürün iç içe geçtiği anlamlı bir etkinlik oldu. Kars, Ardahan ve Iğdır’dan da bir çok hemşerimiz geldi.

Kars Ardahan ve Iğdır da Bursa nasıl algı buluyor ve Bu illerde yaşayan vatandaşlarımız için Bursa ne ifade ediyor?

Biz geçtiğimiz aylarda bu üç ilimizin valilerini ziyaret ettik. Üç ilimizin valisinin de Bursa’ya bakışlarının çok farklı olduğunu hissettik. Bursa bir ekonomi ve kültür şehri. Kültürel zenginlikleriyle tüm Türkiye’yi kucaklayabilen bir kent. Türkiye’nin neresinden birini getirirseniz getirin kendisini asla yabancı hissetmeyeceği bir yer. Dolayısıyla biz bunu kendi memleketlerimizde de hissediyoruz.

Bursa’da Kars, Iğdır ve Ardahanlıların nüfusu nedir ve Bu nüfus hangi sektörlerde istihdam ediliyor peki?

 Daha önce Ardahan ve Iğdır, Kars’ın ilçeleriydi. Nüfus da üç ile göre değerlendiriliyor. 250-300 bin civarında diyebiliriz. Tabi çocuklarımız Bursa’da doğdu. Onları da kattığımızda bu rakam artıyor. Hemşerilerimiz arasında ciddi sanayicilerimiz var. Uludağ da kayak hocaları çok yoğun. Kayak hocalarının yüzde 80’i Sarıkamışlıdır. Okumuş nüfusumuz çok fazla. Öğretmen, doktor, bürokrat, avukat…Beş istinaf mahkemesi başkanımız, Jandarma Komutanımız, İl Müftümüz Karslı. Yaklaşık bir ay önce bir tanışma yemeği düzenlemiştik. Daha önce birbiriyle tanışmamış hemşerilerimiz bir araya geldi. Duygu dolu anlar yaşadık bu yemek vesilesi ile. Herkes 40-50 yıl geriye gitti. Bir sonraki yemek organizasyonunu da iş insanımız Yalçın Aras Bey düzenledi. Biz bu yemekleri geleneksel hale getirdik. Orada amacımız sohbet etmek, memleketle ilgili anılarımızı aktarmak yani bir paylaşımda bulunmak.

Bölgenizi kapsayan yakın illerdeki dernekleri de KAIDEF’in içine dahil etme gibi bir planınız var mı?

Hemşerilerimizden böyle bir talep var. Konfederasyon çatısı altında birleşmeyi arzu ediyorlar. Yalova, Kocaeli, Balıkesir gibi illeri karşılayacak Marmara Konfederasyonu olacak. Arkadaşlarımız bu proje üzerinde çalışıyor. Bununla ilgili toplantılar da düzenledik. Tanıtım günlerinde de bu illerin tamamından katılım gerçekleşti.

2023 YILI İÇİN UMUTLUYUM

Akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren başarılı bir iş insanısınız ve uzun zamandır da gündemimizde akaryakıt zamları var. 2022 yılı sektörünüzde nasıl geçti ve 2023 yılından umutlu musunuz?

Bu yıl biz para kazanmayı bir kenara koyduk. Enteresan bir sektördür bizim sektörümüz. Fiyatlar yükselince kar marjlarımız aşağı iner. 33 yıldır sektörün içerisindeyiz. Bir yıl önceki maliyetlerimiz beş katına çıktı. Bizim sektörümüz 7/24 hizmet verir ve elzem bir sektördür. Akaryakıt olmazsa hayat durur. Ne hafta sonu tatili ne de bayramı, seyranı vardır. Biz şirket olarak mümkün olduğu kadar ayağımızı yorganımıza göre uzatıyoruz. Çok gerekmedikçe yeni yatırımlara imza atmıyoruz. Bir bekleme sürecindeyiz. Şu an sadece Türkiye ile ilgili değil bu problem. Dünyada ciddi bir sorun var. Bir yıl önce brent petrol 42 dolarlar seviyesindeyken şimdi yüz doların üstüne çıkmış vaziyette. Sonuç olarak petrol ithal ettiğimiz bir hammadde. 2023 yılı için ise umutlu olduğumu söyleyebilirim. Şu an bir geçiş sürecindeyiz ve bu süreçler hem sancılı olmuştur.

BURSALILAR BURSASPOR’A SAHİP ÇIKMALI

Ve Bursaspor… Şampiyon kadronun yöneticileri arasındaydınız. Şimdi ise takımımız ikinci ligde zor ekonomik şartlarda genç futbolcularıyla ayakta kalmaya çalışıyor. Neler söylersiniz kentimizin en önemli markası olan Bursaspor için?

Biz şampiyon olduğumuz sene mütevazi bir bütçeye sahiptik. Cüzi bir bütçeyle çok iyi bir takım oluşturduk. Hiç unutmam. Potekiz’in bizim gibi yeşil beyaz renklere sahip Lizbon takımından (Sporting Lizbon) takımından takımımıza bir davet gelmişti. Dış İlişkilerden ben sorumluydun ve Lizbon’a gittim. Orada sordukları soru bu bütçeyle şampiyon olmayı nasıl başardınız? suali oldu. Lizbon yöneticisi benim yakamdaki Bursaspor rozetini alıp müzelerine koydu. Türkiye’den İlk defa Bursaspor’u davet etmişlerdi ve bizimle kardeş takım olmak istemişlerdi. İşte Bursaspor o dönem Avrupa’nın başarılı kulüplerinin takibinde olan bir takımdı. Bu ziyaretten birkaç hafta sonra ligdeki son maçlar vardı. Rahmetle anıyorum Başkanımız İbrahim Yazıcı bana “Yarın biz şampiyon olacağız” demişti. Biz sekiz saat takım otobüsüyle kent turu attık. Türkiye’de görülmemiş bir coşkuyla kutlanan bir şampiyonluk. Geçmiş döneme ait videolara, fotoğraflara baktığımda hala gözlerim dolar. Dört yıl üst üste ülkemizi Avrupa’da temsil ettik. Biz bunları yaşadık ancak sonrasını şehir olarak iyi yönetemedik. Şampiyonluğumuzun kıymetini bilemedik. O şampiyonluğu doya doya yaşamadık. 15 Temmuz ve FETÖ’den Bursaspor’un da etkilendiğini görmüş olduk. Çünkü mütevazi bütçeli bir Anadolu kulübünün başarısı hazmedilemedi. Bursaspor hala yerinde duruyor. Ancak hiçbir şey için geç değil. Yapılması gereken birkaç şey var. Önce tüm şehir bir araya gelecek. Sadece ekonomik güç yetmez. Kent olarak takımımızın arkasında durmalı ve takımımıza sahip çıkmalıyız. İş insanları Bursaspor’a kaynak ayırır. Ancak paranın nereye gittiğini de bilmesi gerekiyor. Şampiyon takımımız şimdi ikinci ligde. Dünyada örneği çok az. Hızlı bir şekilde şehrin ileri gelenleri bir araya gelmeli ve sinerji oluşturmalı. Bursa bir metropol, bir sanayi kenti. Aşılmayacak bir sıkıntı yok. Bu paralar Bursa şehri için çok büyük paralar değil. Ben çözüleceğine inanıyorum. O zinciri kurmak gerekiyor ve Bursa halkının bu takıma sahip çıkması gerekiyor.

SİYASETTE GÖREV VERİLİRSE KAÇMAM

Bir dönem siyasetin içinde de vardınız. Tabi hemşerilerinizden de önemli bir kesim sizi siyaset sahnesinde görmek istiyor. İster misiniz tekrar siyasette var olmak ?

Biz federasyon bünyemizde siyasi birim oluşturduk. Siyaset düşünen hemşerilerimizin bizimle görüşmesi gerektiğini söylüyoruz. Nerede hangi partide siyaset düşünürse düşünsün. Daha sonra benim olmadığım bir toplantıda benim de siyasete girmem konusunda bir talep geldi. Tabi birincisi başta Bursa’ya, hemşerilerimize ve tabi ki ülkemize bir faydamız olabileceğini düşünüyorsa bir görev verilirse yaparız. Ben işimi severek yapıyorum. İlerleyen süreçlerde ne olur, bilmiyorum. Yaşayarak göreceğiz. Benim söyleyeceğim bir şey yok. Ancak hemşerilerimiz de siyasete girmem konusunda bir söz birliği oluşmuş.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.