SON DAKİKA
Hava Durumu

Yeni bir başarı hikayesi; Gastro İnegöl…!

İnegöl’ü yeni nesil belediyecilik ile tanıştıran, halkın odak noktasına da dijitalleşme ve teknolojiyi konumlandıran bir Belediye Başkanı Alper Taban… Yönettiği ilçenin gençlerine ‘Başımıza icat Çıkarın’ diyerek seslenen ve onların adeta rol modeli olan Başkan Alper Taban İnegöl’ü e-belediyecilik hizmetlerinde Türkiye 1.’liği unvanı ile zirveye taşımakla kalmayıp, yeni yeni başarı hikayeleri yazmaya devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2022 11:05
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2022 11:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursa5n1k.com
Yeni bir başarı hikayesi; Gastro İnegöl…!

İnegöl’ü yeni nesil belediyecilik ile tanıştıran, halkın odak noktasına da dijitalleşme ve teknolojiyi konumlandıran bir Belediye Başkanı Alper Taban…Yönettiği ilçenin gençlerine ‘Başımıza icat Çıkarın’ diyerek seslenen ve onların adeta rol modeli olan Başkan Alper Taban İnegöl’ü  e-belediyecilik hizmetlerinde Türkiye 1.’liği unvanı ile zirveye taşımakla kalmayıp, yeni yeni başarı hikayeleri yazmaya devam ediyor.

 Misal; Teknolojide dünyadaki gelişmeleri yakinen takip eden  Başkan Taban ve ekibi fiber alt yapı için de çoktan kolları sıvadı ve kademe kademe bu teknolojiyi İnegöl’de uygulamaya başladı bile… ‘Smart City’ yani ‘Akıllı Şehir’ hedefiyle teknoloji yol haritasında emin adımlarla ilerleyen  Alper Başkan tüm yatırımlarını da İnegöl halkının telefonlarındaki mobil uygulamalarında görebileceği  şeffaflıkta yürütüyor.  İnegöl’ de şu an itibariyle 102 milyon 600 bin liralık bütçenin yatırımlara yansıması da üstün başarı oranıyla tamı tamına yüzde 58 olarak gerçekleşiyor.

Türkiye’nin en teknolojik Başkanı Alper Taban ile   her bir sualime yanıtlarda  izleyenlere  güzel haberler verebildiğim keyifli bir sohbet gerçekleştirdik Fi Kelam’da…!

Yeri gelmişken uzunca bir süredir böylesine müjdeler ve olumlu gelişmeleri konuşabildiğim bir program gerçekleştirmediğimi de belirtmiş olayım.

Örneğin turizmde İnegöl yaşama geçireceği  tüm Türkiye’ye örnek iki projenin duyurusunu yapan Başkan Taban; “ Gündemimizde Başalan Yaylası’nda yapılacak olan Millet Bahçesi’nde kamp ve karavan alanlarının olduğu Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ile planladığımız ‘Karanlık Gökyüzü Parkı’mız var  çok önemli, öncelikli projemiz ve Türkiye’de bir ilk olacak. ‘Cam Seyir Terası’ Projemiz için de aralıksız çalışıyoruz.  Termal turizminin merkezi Oylat için de yeni bir konsept hedeflediğini açıklayan Alper Taban otel, aquapark gibi kazanımların çok yakında Oylat’ta hayata geçirileceğini müjdeledi.  

Söz; Türk mutfağının incisi İnegöl’ün  yüzyıllardır süregelen damak tatlarının gün yüzüne çıkarılmasını amaçlayan ‘Asırlık Lezzetler Projesi; Gastro İnegöl’e geldiğinde de tek kelimeyle ve de ‘Net’  tanımla yeni bir başarı hikayesinin formülünü  anlattı Başkan Taban.

Bu röportajı okuyan herkesin Fi Kelam’ın özellikle bu bölümünü ve Gastro İnegöl ile ilgili programda yayınlanan tanıtım videosunu izlemesini öneririm.  

 İnegöl’ün yemek kültürüyle çok zengin bir mutfağı olduğunu gözler önüne seren bu tanıtım videosu hazırlıkları tam iki yıldır süren örnek projeyi  tarihi lezzetler eşliğinde çok başarılı bir teknik çalışma ile anlatıyor.  

 İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ile sohbetimizde çok çarpıcı ve önemli detaylar var. Buyurunuz okumaya…

DOĞA TURİZMİNİN MERKEZİ İNEGÖL!

Sn. Başkan Mart 2019 seçimlerinden bu yana üç yıl geçti. Bu hizmet döneminde geride bıraktığınız üç yılı değerlendirirseniz özellikle ilçenizdeki hangi gelişmelere vurgu yapar, neler söylersiniz ?   Zaman çok hızlı akıp geçiyor. Pandemi sonrasında belediyelerin gündeminde devam eden ve başlayamayan projelere hız verilen  bir sürece girdik. İlçemizin nerdeyse yüzde 50’si ormanlarla kaplı ve yeşilin bin bir tonunun yansıdığı bu tablo çok kıymetli. İşte en başta bu nedenle de  mevcut konjonktürde öncelikli hizmet alanlarımızın başında turizm var. Turizm bacasız bir sanayi alanı ve karlılığı çok yüksek. Ayak batığımız alanı daha iyi tanıyarak ve eksiklerimizi de görerek yolumuza devam etmek istiyoruz. Şehrimiz turizmde gelişim odaklı hizmetlere yeni başlayan bir şehir değil. Deneyimlemek de bir turizm şekli… Örneğin bu bağlamda yabancı misafirlerimize yaban mersini toplattırabiliyoruz. ABD’den gelen misafirlerimiz Tuzla Köyü’nde dalında yaban mersini topladılar. Doğa turizmi İnegöl’de gerek kamu gerek özel sektör marifetiyle ön plana çıkabiliyor. Şehrimizde Karaman Tepe ve Aktaş Tepe olarak iki adet uçuş noktası var. Burada ulusal ve uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapmak amacıyla gerekli girişimlerimizi yaptık. İnegöl’e gelen tüm  ziyaretçilerimiz  DOSTUM ve uçuş yapılan diğer bölgelere  hedeflediğimiz organizasyonlarla ilgili olumlu bakıyorlar.

Selçuk Üniversitesi ile de yüzeysel tarama çalışmalarını yürütüyoruz. Başalan Yaylası’nda yapılacak olan Millet Bahçesi’nde kamp ve karavan alanlarının olduğu Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile yaşama geçireceğimiz ‘Karanlık Gökyüzü Parkı’ var… Bu proje de Türkiye’de bir ilk olacak. ‘Cam Seyir Terası’ Projemizin de çalışmaları sürüyor.

OYLAT’A YENİ SAĞLIK BÖLGESİ!

Termal turizm merkezi Oylat’a  yeni otel çalışmalarında son durum nedir? Bu bölgede termal turizminden Spa turizmine geçiş yakında mümkün müdür Sn. Başkan?

Spa turizminin kısmen olduğunu söyleyebilirim ama gelişime açık bir konu başlığı… Bu pastadan daha fazla pay almak istiyorsanız, networkünüzü bu ağın içinde tutmak zorundasınız. İnsanlar artık kendilerini daha da izole ederek, doğa ile baş başa kalmayı tercih ediyor. Oylat’ı yeni konsept dediğimiz mekanlarla turizme sunmak istiyoruz. Otel, aquapark gibi pek çok konu başlığında çalışıyoruz. Kurşunlu’da kısmi bir dokunuş oldu ama burada daha büyük bir dönüşüm yapacağız. Oylat’ta termal, sağlık turizmi gibi kavramların olabileceği ‘Sağlık Bölgesi’ oluşturma amacındayız. Burada yapılacak projeler sadece İnegöl ve Bursa’nın değil Türkiye’nin tanıtımında rol oynayacak.

Yeni başarı hikayeniz ‘Gastro İnegöl’  lansmanı  daha çok yeni gerçekleşmesine rağmen ciddi ses getirdi ve örnek projeler kapsamına girdi. Gastro İnegöl ile hedefiniz nedir ?  Öncelikle Gastro İnegöl ile alakalı çok heyecanlı olduğumuzu belirtmek isterim . İnegöl Köftesi artık coğrafi işareti olan ve uluslararası bilinirliliğe ulaşan çok değerli  bir marka değerimiz zaten.  Yeri gelmişken İnegöl Köftesinin marka olma yolculuğunun yüzyıllar öncesine dayandığını  ifade etmek ve temelinde de ilçemize yönelen göçlerin olduğunu belirtmek isterim. Bulgaristan’ın Filibe Pazarcık bölgesinden bir asır önceden gelen vatandaşlarımız, bu muhteşem damak tadını satmaya başlamışlar ve bu eşsiz lezzete o zamanlardan bu yana ‘İnegöl Köftesi’ demişiz. İnegöl’de 3 binin üzerinde mobilya üreticisi ve satıcısı var. Ancak İnegöl Köftesi işletmecisi 50 civarında diyebiliriz. ‘Peki İnegöl’ün nesini biliyorsunuz?’ dediğimizde yüzde 50-50 oranında mobilya ve İnegöl Köftesi yanıtını alıyoruz. İşte bu tablodan yola çıkarak  mutfak zenginliğinin insanlarda derin  izler bıraktığını net olarak görebiliyoruz. İnegöl Köftesi açıkçası bizi cesaretlendirdi ve Bizler İnegöl mutfağının zenginliğini iki yıl boyunca derin bir araştırma ile taradık. Bu süreç sonucunda da İnegöl’ün 200 civarında yemek zenginliği olduğunu tespit ettik. Gastro İnegöl Projemizde akademik anlamda bize yol gösteren, Prof. Murat Doğdubay Hocamıza da çok teşekkür ediyorum.

İnegöl'de yeniden start verdiğiniz  mahalle buluşmalarında nasıl bir atmosfer ortaya çıkıyor Peki Sn. Başkan ?

İlçemizde toplamda 116 olmak üzere merkezde 21 mahallemiz bulunuyor. Hizmet sunduğunuz  vatandaşı anlayamasanız, ortada bir risk oluşur. Bu riski en aza indirmek adına  her ortamda makul buluşmalar yapıyoruz. Teknolojik imkânlarla Türkiye’nin en ulaşılabilir kamu kurumu olduk. İnsanların bu konuda katılımcı yönünü güçlendirmek için çalışıyoruz. Mahalle buluşmalarımızla da teknolojik ortamda yapılan tüm işlerin değerlendirmesini yapabilme fırsatı buluyoruz.

220 BİN TON MEYVE ÜRETİMİ YAPILIYOR!

‘Tarımda İnegöl’ dersek  Sn başkan neler anlatırsınız?

Bu şehirde yaklaşık 30 bin hektar tarım arazisi bulunmakta ve bunun yaklaşık 13 bin hektarında da meyve üretimi yapılmakta. Kalan araziler  ise tarıma birinci derecede elverişli arazi değiller. Verimsiz araziler için ise taş toplama makinesi almıştık. İlçemizde ne ekerseniz, toprak o ürünü fazlasıyla veriyor. Vahşi sulamadan ‘damlama sulama’ gibi daha efektif sulama çeşitlerine geçiyoruz. ‘Kooperatifleşelim, birlikten kuvvet doğar’ dedik. Sonuç olarak ‘Üreten Çiftçiler Kooperatifi’ kurduk. İnegöl’de 220 bin ton meyve üretimi yapılıyor. Şeftali, armut, elma, çilek, kiraz, erik, son dönemde ise yaban mersini, aronya, kestane gibi ürünlerde ciddi mesafeler  aldık. Üretimden sonra  depolama sorunu ortaya çıkınca da 4 bin tonluk bir soğuk hava depolama tesisini yaşama geçirdik. Yine aynı bölgeye güneş enerji panelleri kurmayı planlıyoruz. Çiftçimizle  toprak analizleri yapıyoruz. Çöğür ve fidanın yüzde 50’den fazlasını Cerrah bölgesi üretiyor ve dünyanın 4 bir yanına meyve fidanı gönderiyorlar. Yapılanların sac ayaklarının sağlam kurulması gerekiyor Tabii ki. Yani toprak ve suyun buluşturulması şart. El birliğiyle verimliliği artıracağız. Kestanede yaşanan hastalık nedeniyle müdürlüklerimiz gerekli çalışmaları sürdürüyorlar. ‘Bölgemizde  yeni tarz meyveler ekelim, örnek eğitim bahçesi kuralım’ dedik. Yok olamaya yüz tutmuş ürünlere de yeniden hayat vereceğiz. Yaban mersini de bunlardan bir tanesidir sonuçta. Tuzla Köyümüz bu tabloya en belirgin örnektir ve bu  bölgemiz artık yaban mersini köyüne dönüştü.

FİBER ALT YAPIYI İLÇEMİZDE KISMİ OLARAK DÖŞÜYORUZ!

İnegöl’de fiber alt yapıyla ilgili nasıl bir süreç yürüyorsunuz Sn. Başkan?

Fiber alt yapıyı ilçemizde kısmi olarak döşüyoruz. Tüm ülkelerin Smart City hedefi var. Arkadaşlarımızı bu kapsamda Barcelona’ya gönderdik. Teknolojiye yatırım yapanların ileride daha fazla öne çıkacağına inanıyorum. Herhangi bir ülkeye gittiğinizde havaalanında  yüz tanıma sistemleriyle sizi algılayabiliyorlar. Biz kendi şehrimizde de bir takım verileri toplayıp, analiz ederek, daha doğru kararlar vereceğiz. Teknolojik değişim ve gelişimi göreve geldiğimizde bir başlık olarak önümüze koymuştuk. E-devlet’te 5 kalem olarak başladığımız iş sayısı bugün 51 kaleme çıktı. En yakın rakibimizde ise 40’lı rakamlarla hizmet verildiği görülüyor. Diğer yandan mali yönetim hususunda da örnek olacak işler ortaya koymayı başarmışız. Şu an itibariyle 102 milyon 600 bin liralık bütçenin yatırımlarımıza oranı yüzde 58 olarak görünüyor, geçen yılı ise yüzde 57 ile noktalamıştık. Yani 100 liranın 57-58 lirasını yatırıma dönüştürmeyi başarmışız. Vatandaşın bize emanet ettiği bütçenin minimum tutarını masrafa harcayıp, maksimum tutarını yatırıma dönüştürdük.

 GENÇLERİMİZ BUGÜN DE YARIN DA ÇOK GÜZEL İŞLER YAPACAKLAR!

Teknolojik Başkan olarak, bu yılki Teknoloji Festivali için neler söylersiniz?

3. Teknoloji Festivali’ni 15-16-17 Eylül tarihlerinde gerçekleştireceğiz. Uluslararası katılımla gerçekleştirdiğimiz bu festivalde büyük bir deneyim  elde ettik. Belirli kriterlerle başvuruları kabul ediyoruz. Amacımız gençlerimizi teknolojiye doğru  şekilde odaklamak. Bu festivalde, drone, robot, roket, maket uçak yarışmalarımız var. Bu arada 3 proje ekibimiz de Bilişim Vadisi’ne başvuruda bulundu. 3’ü de kabul edildi. Gençlerimiz bugün de yarın da çok güzel işler yapacaklar. Ülkenin en büyük 18’inci ihracatçısı olmuşuz. Ayrıca İnegöl, cari fazla veren şehirlerarasında ise ilk 10’uncu sıradadır.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.