SON DAKİKA
Hava Durumu

YUNUS AYDIN GÖREVE TALİP

Şehrin doğusunda her geçen gün büyüyen ve Bursa’ya kattığı katma değer ile dikkat çeken bir organize sanayi bölgesi Uludağ OSB… 20 bin kişiye doğrudan istihdam, 500 milyon doları aşan ihracat kapasitesi ile Bursa ve Türkiye ekonomisinin lokomotiflerinden…

Haber Giriş Tarihi: 25.08.2022 11:26
Haber Güncellenme Tarihi: 25.08.2022 11:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursa5n1k.com
YUNUS AYDIN GÖREVE TALİP

Gürsu ve Kestel bölgelerini içine alan doğu yakasının üretim üssü Uludağ OSB, bugüne kadar gerçekleştirdiği çevreci projelerle de sanayiciler için bir cazibe merkezi…

Devasa sanayi bölgesi Uludağ OSB’nin mimarı olan ve 12 yıldır da bölgenin Yönetim Kurulu Başkanı olarak hizmet eden Yunus Aydın, bölgenin gelişimini ve gelecek vizyonunu Pınar Yeniyiğit’e anlattı.

Başkan Aydın, bugüne kadar gerçekleştirdikleri projelerle Türkiye’ye örnek olacak işlere imza attıklarını vurgularken söz geçmişteki siyasi tecrübelerine geldi. Yakın gelecek yol haritasına ilişkin sadece 5N1K’ya özel dikkat çekici açıklamalar yapan Başkan Aydın, yıllar sonra yeniden siyasete göz kırptı.

Aslında BURSA5N1K okuyucuları çok iyi bilirler Yunus Aydın’ı…

Ömrünün büyük bir bölümünü Bursa’nın doğu yakasının gelişmesine adamış bir kimlik O.

 Ekonomi boyutuyla örnek nitelikteki birçok projesine bu sayfalardan defalarca yer verdik Yunus Başkan’ın...

Kentsel dönüşüm, Hızlı Tren Gürsu İstasyonu vs…Kuşkusuz ki Uludağ OSB’nin yaşama geçiriliş öyküsü başlı başına bir başarı hikayesi … Yeri gelmişken Başkan Aydın’ın bir çok projesinde siyasi çekişmeler nedeniyle kaybolup gittiğini belirtelim.

İşte en başta bu sebepten olsa gerek Yunus Başkan ilk kez bu röportajda siyasi arenada yeniden var olabileceğinin sinyallerini net bir biçimde verdi.

Ki zaten yakinen takip ettiğim için biliyorum;

 Açıkladığı birçok nitelikli projenin politik engelleri aşamadığını görenlerden de siyasette yeniden var olması yönünde yoğun talep aldı kendisi...

 Başkan Aydın ile sohbetimizde buraya kadar okuduklarınızdan da anlaşılacağı üzere sadece ekonomiye dair değil siyaseten de merak uyandıracak oldukça mühim anekdotlar var…

  “Ben hayatım boyunca milletimize hizmet ettim. Hizmetin her noktasında olmak isteyen biriyim” diyen Yunus Aydın’ın aklınızda soru işareti bırakmayacak açıklamaları için buyurunuz okumaya…

 Pınar Yeniyiğit: Uludağ OSB Bursa’nın doğusunda çok önemli bir sanayi bölgesi. Uludağ OSB, dün nasıldı? Bugün nasıl ve yarın nasıl olacak? Neler söylerisiniz Sn. Başkan?

Yunus Aydın: Uludağ OSB’nin ilk ayağı olan Gürsu Organize Sanayi Bölgesi’nin (GÜSAB) kurulma fikrini ortaya koyan kişiyim. GÜSAB’ın kurulduğu gün il genel meclis üyesi, grup başkanı ve iktidar partisinin ilçe başkanıydım. O günlerde GÜSAB’ın kurulmasının gerekliliğini sanayicilere anlatmakta bile zorluk çekiyorduk. Bugünkü ortamda Uludağ OSB’nin bu hale gelmesini sağlarken birçok proje ortaya koyduk. Bunları yaparken de bölge sanayicilerimizden herhangi bir kaynak, ilave para almadık. Kestel 2 No'lu Sanayi Bölgesi'yle birleşmesiyle güç kazanan Uludağ Organize Sanayi Bölgesi, 260 firma ve 20 bin kişilik istihdamla yıllık 500 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Bölgemiz firmaları ağırlıklı olarak; tekstil, hazır giyim, otomotiv yan sanayi, mobilya, gıda, kimya ve benzeri sektörlerde faaliyet gösteren kuruluşlardır ve ULUDAĞ OSB  500 milyon doların üzerinde ihracat kapasitesine sahiptir.

GELİŞİM İÇİN VİZYON ŞART

Bölgenizi başta sanayici olmak üzere insanlara daha cazip bir hale getirmek için hangi projeleri yaşama geçirdiniz?

Yönetime geldiğimizde bölgemiz elektriğini, suyunu ve doğalgazını dağıtmıyordu henüz. Bugün gerekli altyapı çalışmalarını yaparak bunları kendimiz dağıtabilir hale geldik. Göreve başladığımızda bölgemiz sık elektrik kesintileriyle anılıyordu. Bu sıkıntı da üretim kapasitemizi aşağıya çekiyordu. Yaptığımız araştırmalarla bir elektrik santrali kurulması gerektiği ihtiyacını gördük ve hızlıca bu kararımızı uyguladık. Benim çocukluğumda Gürsu, adından da anlaşılacağı üzere gür sularıyla meşhurdu. Ama bugün suyumuz gür değil. Bunda sanayinin de payı var. Biz de bu olumsuz payı asgariye indirmek adına projelere imza attık. Çünkü suyumuz kıymetli. Bunun önüne geçmek için buhar merkezi kurulmasını sağladık. Böylece yer altı suyu çekimini yüzde 90 oranında azalttık. Yine bütün boyahanelerin sıcak su ve buhar elde etmek için kullandığı kömür ve doğal gaz salınımında çalışan 16 bacayı tek bacaya düşürdük.

MESELE SORUNUN ÖNÜNE GEÇMEK

Bunun yanında bölgemiz konut alanlarıyla da iç içe. 70 yıldan uzun süredir faaliyet gösteren fabrikalar vardı ama onun yanında da üzerinde evler olan yüzlerce dokuma atölyesi mevcuttu. İnsanlar alttaki atölyelerde çalışıp, üstlerindeki evlerde yaşıyordu. Geldiğimiz noktada bunların tamamına yakınını temizledik ve sanayi parseline çevirdik. Bir bölgenin gelişmesi için vizyon gerekiyor. İleriye görebilmek ve oluşacak sorunlar için şimdiden tedbir almak gerekiyor. Yöneticilik budur. Bizim projelerimize baktığınızda hepsinin günü değil geleceği kurtarmak adına hayata geçtiğini görebilirsiniz. Sorun oluştuktan sonra çözmek mesele değildir, mesele bir sorunun oluşmasının önüne geçmektir.

ZAMAN BİZİ HAKLI ÇIKARDI

Gürsu ve Kestel arasında anlam veremediğim bir çekişme var. Yıllardır değişmeyen bu tablo için ne dersiniz Sn. Başkan?

Gürsu ve Kestel arasında uzun yıllardır bir çekişme olduğu görünen bir gerçek.  İki ilçe şehrin doğu yakasında 150 bin nüfusa sahip. Birleşip tek bir ilçe oluşturulması gerektiğini düşünüyorum. İşte o zaman bu bölge bütüncül bir bakış açısıyla daha iyi yönetilebilir ve ayağı daha yere basan projelerle kazanan kentimiz olur. Bugün Bursa’nın en büyük meselelerinden biri lojistik merkezimizin olmaması. Bu sorunu da yıllar önce gündeme getirdik. Bursa; İstanbul, Ankara ve İzmir’in kesişme noktasında. Aynı zamanda ihracatta Türkiye’de ikinci sırada. Nüfusu da her geçen gün artıyor. Demiryolu, havayolu ve liman bağlantılarının olduğu bir lojistik merkeze ihtiyacımız var. Zaman da bizim ne kadar haklı olduğumuzu ortaya çıkardı. Bunu ilk gündeme getirdiğimde bazı milletvekillerimiz bana tepki göstermişlerdi. Ama şimdi haklılığıma vurgu yapıyorlar.

Diğer yandan Hızlı Tren Projesi’nde Gürsu İstasyonu için verdiğim mücadeleye yakından tanıklık ettiniz. Bu projeyi Bursa’ya tekrar kazandıranlara teşekkürü bir borç biliyoruz.  Hem Bursa’mıza hem de Gürsu’muza değer katacak bir proje. Tabi bunun yanında kaybedilmiş projelerimiz de var. Bugün şehrin doğu yakasında bir hal yok. Kentimiz için giderilmesi gereken önemli ve güncel bir ihtiyaç.

ÇATALTEPE İÇİN VARIZ

Çataltepe BESOB Büyük Sanayi Sitesi ile ilgili kamuoyuna yansıdığı gibi herhangi bir tasarrufunuz olacak mı Sn Başkan?

En büyük sıkıntımız önce sorun yaşayıp sonra tedavi etmek. Keşke yatırımlar baştan doğru planlansa ve uygulamalar planlara sadık bir şekilde ilerlese. 2011-2012 yıllarında TOKİ, Kestel Çataltepe BESOB Büyük Sanayi Sitesi’ne 70 milyon TL harcadı. Yolları, altyapısı hazır ve elektrik hatları döşenmiş olan bölgede maalesef elektrik hatlarının tamamı çalınmış durumda. Milli servet göz göre göre heba oluyor. Oraya para yatıran insanlar var. Biz mağdurların mağduriyetini giderelim, geri kalan alanı OSB’ye çevirelim istedik. Sorunu çözmek için bir adım attık. Şu an yetki kooperatifte. Biz yine de çağrımızı bir kez daha sizin aracılığınızla yapalım; Taşın altına elimizi bırakmaya hazırız.  Biz önümüze bakıyoruz. Kimseyle bir sıkıntımız olmaz. Herkesle görüşürüz. Yeter ki şehrimiz kazansın, esnafımız kazansın. Burada kesinlikle küçük esnafı mağdur etmeyecek formüller üzerine durulmalı. Bizim yaptığımız da bu.

KENDİ ALANIMIZDA BİR DÖNÜŞÜM YAPACAĞIZ!

Yeni Doğan’da yıllardır gündeminizde olan kentsel dönüşüme top yekûn start verebilmek için yerel yönetimle anlaşamadığınız mevzu nedir peki?

Bu sorunuzu belediye meclisinde görev yapan arkadaşlara ben de soruyorum. Orhan Özcü, Rahmetli Cüneyt Yıldız ve Mustafa Işık sırasıyla Gürsu Belediye Başkanlığı görevinde bulundular. Orhan Özcü dönenimde olumlu gelişmeler vardı. Araya farklı teklifler girdi. Ardından merhum başkanımız Cüneyt Yıldız’la da bir ilerleme kaydettik ancak kendisini çok üzücü bir şekilde çok erken kaybettik. Son olarak Mustafa Işık Başkanımızla devam eden bir sürecimiz var. Bununla ilgili bakanlık yazıları geldi. Bize de bu aşamada mantıksız diye tabir edebileceğim teklifler geldi. Gürsu TOKİ konutları ilk gündeme geldiğinde Bademli’ye alternatif bir proje olacaktı. Kendi okulları, AVM’leri, sosyal yaşam alanları olacaktı. Bu gerçekleşseydi Gürsu için neler konuşur olurduk siz söyleyin. Taraftar olmaktaki mahareti akli melekelerimizi kullanmakta gösteremiyoruz. Biz Uludağ OSB olarak kendi alanımızla ilgili ticari bir dönüşüm düşünüyoruz artık. Bölgeye bir otel kazandırıyoruz. Bursa’nın doğusu için çok önemli. Bunu yapana kadar 10 yıl kaybettik. Üstelik bu projeleri cebimizden 5 kuruş çıkmadan hayata geçiriyoruz. Kendi çevremizi ve birikimimizi de oraya harcıyoruz. Bir de benzin istasyonu düşünüyoruz. İkisinin de temeli çok yakında atılacak.

SİYASETEN HİZMETTEN MEMNUNİYET DUYARIM

Gelecek dönemde sizi artık siyaset sahnesinde görmek isteyen ciddi bir kitle var. Bu anlamda gelecek projeksiyonunuz nedir? Bu yönde bir planınız var mı, siyasete varım diyor musunuz?

Tabi önce genel seçimler, sonrasında ise belediye seçimleri var. Ben hayatım boyunca milletimize hizmet ettim. Hizmetin her noktasında olmak isteyen biriyim. Ben de değerli vatandaşlarımıza şunu sormak istiyorum. Spor kulüpleri temsilcileri ihtiyaçları için neden OSB’lere gider? Hastane ünitelerinin oluşturulması OSB’lerin sorumluluğumu? Okulların ihtiyaçlarını OSB’ler mi karşılıyor? Bu bizim hizmet sevgimizi gösteren bir detay. İş arayanlar, yardım isteyenler vs. İnanın kendi işlerime zaman ayıramıyorum. Ben her ortamda taşın altına elimi koymaktan çekinmem. Hem genel hem de yerel seçimlerde üzerime düşen bir görev varsa yerine getirmekten memnuniyet duyarım. Bizim siyasette tıkandığımız nokta birbirimize tamamen karşıt olmamız. Muhalefet iktidarın olumlu hizmetlerine destek vermeli. İktidar da muhalefetten gelen önerileri dikkate almalı. En azından Bursa ölçeğinde bunu başarabiliriz. Tüm Türkiye’ye bir örnek oluşturabiliriz.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.