SON DAKİKA
Hava Durumu

Anne baba olmak zorlaşıyor!

Çok sayıda ülkeden araştırmacıların katıldığı bir çalışma, son 50 yılda dünya genelinde erkeklerin sperm sayısının yarı yarıya düştüğünü ortaya koydu.

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2022 09:24
Haber Güncellenme Tarihi: 17.11.2022 13:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursa5n1k.com
Anne baba olmak zorlaşıyor!

HUMAN Reproduction Update isimli akademik dergide yayımlanan ve 53 ülkeden 57 binden fazla erkekten alınan sperm örneğiyle 223 çalışmaya dayanan analize göre, 2000 yılından bu yana azalma hızı iki kattan fazla artış gösterdi. Biliminsanları söz konusu değişimin ilerleyen yıllarda bir doğurganlık krizine yol açabileceği endişesinde. 

ABD, Danimarka, Brezilya, İspanya ve İsrail'den araştırmacıların yer aldığı ekip, daha önce incelenmeyen bölgelerdeki sperm sayısı değişimlerini de mercek altına aldı. Buna göre Latin Amerika, Asya ve Afrika'daki sperm düşüşünün ilk defa AvrupaKuzey Amerika ve Avustralya'ya denk olduğu gözlendi.

YAŞAM TARZI ETKİLİYOR

Sperm sayılarında küresel ölçekte yaşanan bu düşüşün döllenmeyi daha zor hale getirdiği ve çiftlerin tıbbi destek almadan çocuk sahibi olmasının zorlaştığı vurgulandı. Sperm sayılarında 1973'ten itibaren her yıl ortalama yüzde 1.2 oranında gerileme görülürken, 2000 yılından itibaren bu oran yüzde 2.6'nın üzerine çıktı. Araştırmada söz konusu değişimin nedenleri detaylı olarak irdelenmezken, özellikle modern dünyada değişen hayat tarzıyla kimyasal maddelerin üreme sistemleri üzerinde olumsuz etkileri olduğunun altı çizildi.

Araştırmanın başyazarı Kudüs İbrani Üniversitesi'nden Hagai Levine, çalışmanın insanlık için iklim krizi kadar tehlikeli bir gerçeği işaret ettiğini vurguladı. "İklim değişimi gibi farklı yerler farklı miktarda etkilenecek ama genel anlamda küresel bir sorun ve o şekilde ele alınmalı" diyen Lavine, sorunun çözümü için adım atılması gerektiğini belirtti.

ANNE BABA OLMAK ZORLAŞIYOR

Sperm sayılarında yaşanan düşüşün çiftlerin tıbbi destek almadan çocuk sahibi olmasını zorlaştırdığı vurgulandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.