SON DAKİKA
Hava Durumu

İşte "Strep A"nın en net belirtisi!

Önceki yıllara göre 5 kat artan Strep A, dünya genelinde tedirginliğe yol açıyor. Türkiye'de 3 yaşındaki bir çocuğun streptokok mikrobu sonucu hayatını kaybetmesinin ardından uzmanından uyarılar geldi. Hastalığın en net belirtisinin boğaz ağrısı olduğunu söyleyen Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Başak Tanır, hastalığın bulaşıcı olduğunu, hasta olan çocuğun 10 günlük antibiyotik tedavisi ile veya tek doz depo penisilin iğnesi ile tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 29.01.2023 19:17
Haber Güncellenme Tarihi: 29.01.2023 19:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursa5n1k.com
İşte "Strep A"nın en net belirtisi!

Beta virüs’ adıyla anılan hastalığın bakteri kaynaklı olduğunun altını çizen Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Başak Tanır, sık görülen belirtiyi paylaştı.

Tanır, "Öncelikle beta virüs değil, bakteridir. Yalnız halk arasında özellikle de kışın yoğun enfeksiyon salgınlarını gördüğümüz için ’beta virüsü’ şeklinde bir algı oluştu. Bu bir bakteri enfeksiyonu, streptokok enfeksiyonudur, bir çeşit bakteridir. Bilimsel ismi, Beta hemolitik Streptococcus pyogenes’tir ama yaygın olarak beta şeklinde biliniyor. Kış salgınlarının aksine bu bakterilerle olan bir enfeksiyon. Üst solunum yolu hastalıklarından biridir. Bademcikte ve üst solunum yollarında enfeksiyona yol açar. O yüzden, boğaz ağrısı sık görülen belirtilerin başında gelir" dedi.

"DAMLACIK YOLUYLA BULAŞIYOR"

Beta bakterisinin sebep olduğu enfeksiyonun ateş, bulantı, eklem ağrısı ve iştahsızlık belirtileri verebileceğine değinen Dr. Tanır, "Bademcik iltihabı şeklinde bulgu verir. Ateş, boğaz ağrısı, halsizlik, kırgınlık yine eklem ağrısı, bulantı ve iştahsızlık olabilir çocuklarda" dedi.

Hastalığın bulaşıcı olduğunu vurgulayan Dr. Tanır, "Nefes yoluyla ve damlacık yoluyla bulaşır. Sarılmalarla, öpmelerle ve aynı sınıfta, kreş ortamında, okul çağı çocuklarda sık görebiliyoruz bu enfeksiyonu" diye konuştu.

Hızlı beta testleri veya boğaz kültürü ile tanı konulabildiğini ifade eden Dr. Tanır, bu enfeksiyonda kan değerlerinde beyaz küre ve akut faz reaktanlarının yüksekliğinin tespit edilebildiğini söyledi. Dr. Tanır, enfeksiyon tedavisinde antibiyotiğin zorunlu olduğunu hatırlatarak, genellikle yaklaşık 10 günlük antibiyotik tedavisi ile veya tek doz depo penisilin iğnesi ile tedavi yolunu tercih ettiklerini dile getirdi.

"ÇOCUKLARA ÇOK SARILIP ÖPMEMELİ"

Genellikle 3-5 yaş arası çocukluk döneminde sık görülen bu enfeksiyondan korunmak için öncelikle maske takmak gerektiğinin altını çizen Dr. Tanır, "Okullarda ise yine sınıfları havalandırmak, kış aylarında salgınların olduğu dönemlerde kapalı ortamlara çok sık girmemek ve daha çok açık hava etkinlikleri düzenlemeyi öneriyoruz. Büyükler de çocukları çok sarılıp öpmemeli, çok yakın temasta bulunmamalı ve özellikle bebeklere karşı mesafeli durulmalı" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.