SON DAKİKA
Hava Durumu

Arife mi arefe mi? TDK doğru yazılışı

Yazımı en çok merak edilen kelimelerden biri de arife oldu. . Birçok kaynağa göre arife kelimesi ile Arafat aynı kökten gelmektedir. Bazı bölgelerde kelimelerin farklı şekilde telaffuz edilmesi, o kelimelerin yanlış yazılmasına neden olmaktadır. Peki arife (arefe) ne demek? Doğru yazılışı arife mi, arefe mi? İşte TDK'ya göre yazımı

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2025 15:20
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2025 15:21
Kaynak: Bursada Bugün
Arife mi arefe mi? TDK doğru yazılışı

Arife kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışı araştırılıyor. Bayramdan bir gün önceye verilen ismin doğru yazılışı nasıl merak ediliyor. Peki, Arife mi arefe mi? İşte TDK doğru yazılışı...

ARİFE NASIL YAZILIR? AREFE Mİ ARİFE Mİ?

TDK'ya göre bu kelimenin doğru yazılışı: arife

Arapça kökenli kelimedir (?arefe)

Anlamı:

isim : Belirli bir günün, olayın bir önceki günü veya ona yakın günler, ön gün

ARİFE İLE ÖRNEK CÜMLELER

"Bazı ramazan ve bayram arifelerinde teyzelerim beni Eyüp'teki aile mezarlığına götürürlerdi."

Arife günü yalan söyleyenin bayram günü yüzü kara çıkar.

ARİFE KELİMESİ NEREDEN GELİYOR?

Arife sözcüğü en geç 1400'lü yıllarda Arapça "arafat" (irfan, bilme) sözcüğünden Türkçeye geçmiştir. Muhtemelen "geleceği haber verme" anlamındaki irafat sözcüğünden gelir. Arapça orijinalinin etkisiyle Türkçede arefe şeklinde kullanımına da rastlanır. Söz konusu gün Kurban Bayramı'ndan bir önceki gün oluyor aslında. Sonraları bu "önceki gün" anlamı Ramazan Bayramı için de geçerli olmuş.

Kelime de aslında Kurban bayramından bir önceki günün ismi. Kurban bayramında bir önceki gün hacılara Arafat'a çıkar. Bayramdan önceki güne arefe denmesi oradan geliyor. Arafat (Ğäräfât) Arefe'nin (ğäräfäh) çoğulu. Hatta Arafat dağına Arefe dağı da deniyormuş.

Hatta günümüzde "arife" kelimesini sadece bayramlar için değil, herhangi bir önemli günün, zamanın öncesi için de kullanıyoruz... "Arife"nin nereden geldiğini açıklayacağımız paragrafın arifesinde, şu an olduğu gibi:

"Arife"nin kaynağındaki "ereb" kelimesi İbranice ve Aramice'de "gün batımı", "akşam" ve bu vakitte yapılan ibadeti anlatmış. Bu kelime aynı zamanda Arapça'da "bilme", "bilgi" anlamına gelen "irfan" kelimesine de bağlanmış: "Maarif", "maarifet", "itiraf", "arif" gibibilmekle alakalı kelimeler de aynı kökten geliyor.

Kaynak: Bursada Bugün

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.