SON DAKİKA
Hava Durumu

ASMR videolarını neden izleriz?

Pandemi döneminde slime ile başlayan rahatlatıcı video izleme oranları gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Peki, bu videoları neden izleriz? Nev Hastanesi'nden Klinik Psikolog Helin Ezgi Deniz, rahatlatıcı videolar hakkında Bursada Bugün'e özel açıklamalarda bulundu. Deniz, "Bu tarz videoların, türlerine göre farklı deneyimleri vardır" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2024 10:16
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2024 10:16
Kaynak: Ensonhaber
ASMR videolarını neden izleriz?

MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN

Sosyal medya uygulamalarında en çok izlenen video içerikleri arasında ASMR yani rahatlatıcı videolar yer alıyor. Peki, bu videoları neden izleriz? Videoların türlerine göre izlenmesinin bir sebebi var mı? Rahatlatıcı videoların insanlar üzerindeki etkisi hakkında Nev Esentepe Hastanesi'nden Klinik Psikolog Helin Ezgi DenizBursada Bugün'e açıklamalarda bulundu.

"İNSANLARIN ZİHİNSEL VE DUYGUSAL RAHATLAMAYA OLAN İHTİYACINI YANSITIYOR"

ASMR videolarının izleyicilerde genellikle rahatlama ve hoş duygular uyandıran bir olgu olduğunu belirterek sözlerine başlayan Klinik Psikolog Helin Ezgi Deniz, "ASMR, yani Otonom Duyusal Meridyen Tepkisi, kafa derisinden başlayıp omurgaya doğru ilerleyen, gevşeme ve mutluluk hissi yaratan bir karıncalanma durumu olarak tarif edilmektedir. ASMR ve rahatlatıcı videoların popülaritesi, insanların zihinsel ve duygusal rahatlamaya olan ihtiyacını yansıtıyor. Bu nedenle, bu tür içeriklerin izlenmesi, psikolojik ve biyolojik perspektiften bakıldığında, zihinsel sağlık ve duygusal iyilik hali için bir tür denge unsuru arama ihtiyacı olduğunu söylemek mümkün" açıklamalarında bulundu. Deniz, bu tür videoların yumuşak sesler, fısıltılar ve tekrarlayan hareketler gibi duyusal uyaranlar sağlayarak, izleyicilerin stres seviyelerini düşürmesine yardımcı olabileceğini belirtti.

"ASMR VİDEOLARI PARASEMPATİK SİSTEMİ AKTİVE EDER"

Klinik Psikolog Helin Ezgi Deniz, "Biyolojik açıdan bu videolar, parasempatik sinir sistemini aktive ederek gevşemeyi sağlayabilir, kalp atış hızını yavaşlatır, stres hormonu azaltır ve genel olarak bir huzur hissi yaratır. Uykuya dalma sorunları yaşayanlar için uykuyu teşvik eden bir etki oluşturabilir. Ayrıca ASMR videoları, izleyiciyle kişisel bir bağlantı kurma eğilimindedir. Bu, sosyal bağlantı ve empati hissi yaratarak duygusal bir rahatlama sağlayabilir böylelikle yalnızlık veya izolasyon hissi yaşayan bireyler, bu videolar amacıyla aidiyetlik hissi edinebilirler" şeklinde konuştu.

 "VİDEOLARIN TÜRLERİNE GÖRE FARKLI DENEYİMLERİ VARDIR"

Rahatlatıcı video türlerinin farklı deneyimleri olduğunu vurgulayan Deniz, "Farklı formatlar ve temaslar içerse de bu videoların izlenmesinin altında yatan sebepler,psikolojik olarak bazı ortak hislere sahiptir. Ancak her türün kendine özgü özellikleri ve izleyiciye sağladığı farklı deneyimler vardır. Fısıltılar ve yumuşak sesler içeren videoları, genellikle duyusal meridyen tepkisini tetikleyerek, izleyicide hafif bir ürperti hissini uyandırır. Bu tür videolar, özellikle sesle ilgili rahatlama arayan kişiler için çekicidir. Renk karıştırma, sabun kesme ve slime gibi videolar, görsel simülasyon sağladığı için rahatlatıcı olabilir. Tekrarlayan hareketler ve yavaş geçişlerle izleyiciyi sakinleştirir. Mukbang ve yeme videoları ise başka bir boyut ekler ve izleyiciye sosyal bir deneyim sunar. İzleyiciler, yemek yiyen bir kişiyle bağlantı kurarak empati hissedebilir ve bu da duygusal rahatlama sağlayabilir. Rahatlatıcı videolar, izleyicinin dikkatini o ana odaklayarak zihinsel bir kaçış sağlayabilir. Hem ses dinleme hem de görsel uyaranlarla ilgili videolar, beyinde olumlu duygusal tepkileri tetikleyebilir. Sonuç olarak, izleyiciler kendi tercihleri ve ihtiyaçları doğrultusunda bu videolar arasında seçim yapabilir" açıklamalarıyla bu tür videoların geniş bir izleyici kitlesine hitap etmesine olanak tanıdığını belirtti.

"ÇOĞU KİŞİ UYKU SORUNLARINI ÇÖZMEK İÇİN BU VİDEOLARA YÖNELİR"

Bu videoların özellikle gece izlendiği konusuna değinen Klinik Psikolog Helin Ezgi Deniz, "Gece, insanların gündüz stresini geride bırakıp gevşemek istedikleri zaman dilimidir. Gün boyunca biriken stres ve kaygı, geceleri rahatlama ihtiyacını artırır. Gece saatleri, genellikle daha sessiz ve sakin bir ortam sağlar. ASMR videolarının yumuşak sesleri ve rahatlatıcı öğeleri, gecenin sessizliğinde daha etkili olabilir. Bu tür ortam, parasempatik sinir sisteminin aktifleşmesine ve stres hormonlarının azalmasına yardımcı olur. Bu videoların uykuya yardımcı olma potansiyeli vardır, yatıştırıcı etkisi, uykuya dalma sürecini kolaylaştırabilir. Birçok kişi, uyku sorunlarını hafifletmek veya uyku kalitesini artırmak için bu videolara yönelir. Ayrıca gece saatleri, insanların kendi başına geçirdiği bir zaman dilimidir. Bu kişisel bakım ve rahatlamak için ideal bir zamandır. ASMR ve rahatlatıcı videolar, bireylerin bu süreçte zihinsel ve duygusal bir kaçış yaşamalarına olanak tanır" şeklinde konuştu.

"KOLAY ERİŞİLEBİLİR BİR SAKİNLEŞME ARACIDIR"

Klinik Psikolog Helin Ezgi Deniz, "ASMR ve rahatlatıcı videoların popülaritesi, modern yaşamın getirdiği stres ve yoğunluğa bir yanıt olarak düşünülebilir. Birçok kişi, yoğun iş temposu, aile sorumlulukları ve genel günlük yaşam stresi nedeniyle rahatlama yolları arar. Bu tür videolar stres ve kaygıyı azaltmak için kolay erişilebilir bir araç sunar. Biyolojik perspektiften bakıldığında, ASMR'nin duyusal simülasyon sağladığı ve parasempatik sinir sistemini aktive ederek gevşemeyi teşvik ettiğini biliyoruz. Yumuşak sesler, fısıltılar,ve ritmik hareketler beyinde sakinleştirici bir etki yapar. İnsanlar üzerinde doğal bir rahatlama ve huzur hissi yaratır. Kolay ulaşılabilir sakinleşme aracı oluşu, bu tür videolara neden ihtiyaç duyulup çok izlendiğini açıklıyor" dedi.

"BU VİDEOLARIN OLUMLU ETKİLERİNE DAİR BAZI ARAŞTIRMALAR MEVCUT"

ASMR videolarının psikolojik olarak insanlar üzerinde olumlu etkileri olduğuna değinen Deniz, "Bu videoların olumlu etkileri olduğuna dair bazı araştırmalar ve deneysel bulgular mevcut. ASMR videolarının parasempatik sinir sistemini aktive ederek stres hormonlarını düşürdüğü, kalp atış hızını yavaşlattığı ve genel olarak gevşeme hissi oluşturduğu gözlemlenmiştir. Ancak bu tür videoların etkisi, kişiler deneyimlere e bireysel farklılıklara bağlı olarak değişebilir. Fakat az önce belirttiğim gibi daha önce yapılan bazı çalışmalarda bu videoların belirli insan grupları için yararlı etkiler oluşturduğunu gösteriyor" açıklamalarıyla bu konu hakkında daha çok araştırma ve deneylerin yapılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Ensonhaber

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.