SON DAKİKA
Hava Durumu

Afet Temelli Yaşam !

Yazının Giriş Tarihi: 14.12.2022 14:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.12.2022 14:23

17 Ağustos 1999 tarihinde, saat: 03:02 sıralarında Gölcük merkezli bir sarsıntı başladı. Bu sarsıntı 45 saniye devam etti. Aletsel büyüklüğü Richter ölçeğine göre 7.4 Mv olarak ölçülen ama şiddeti teknik terimle (10)’ un üzerindeki bu sarsıntı neticesinde birçok merkezde binlerce bina yerle bir oldu. Zayıf, kaçak, deprem gerçeği göz ardı edilerek inşa edilmiş bu yıkıntıların altında binlerce insanımız can verdi. Önemli bir kısmı da enkaz altında yardım beklerken kan kaybından, açlıktan ve susuzluktan yaşama veda etti. Yetemedik, ulaşamadık, kurtaramadık…
    “Nerede bu devlet?” diye haykıran vatandaşa “ devlet burada!” diyemedik. Çünkü hazır değildik. Toplum oluşturan bütün taraflar şok içerisindeydi. Vatandaş, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektör… Afet temelli yaşamayan bir coğrafyanın yaşayanları meydana gelen bu doğa olayına teslim oldu. Velhasıl maddi ve manevi anlamda büyük kayıp yaşadık, sınıfta kaldık. 
    Bu olay milat oldu. Ve Bursa ilinin de içinde bulunduğu on bir ilimize 2001 yılında Arama ve Kurtarma Birlikleri kuruldu. Amaç depremin sürekli meydana geldiği Türkiye coğrafyasının her yerinde, meydana gelecek bu türden hadiselere zamanında ve yeterli müdahaleyi yapabilmekti. 2009 yılında ise 5902 sayılı yasayla, arama-kurtarma faaliyetlerini de koordinesine alan AFAD’ ı kurduk. 
    Bursa AFAD yerleşkesi K.Balıklı Mahallesinde 11 Eylül Bulvarı üzerindedir. Bu yerleşkenin içinde ve yanında ‘Arama ve Kurtarma Birliği’, ‘Küçük Balıklı İtfaiye Grubu’ Sağlık Müdürlüğüne bağlı ‘2 Nolu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu’ ve ‘112 Hava Ambulans Sahası’ bulunmaktadır. 
    Bilindiği üzere bu alanın batı yönü istikametinde, yine 11 Eylül Bulvarı üzerinde Bölge Adliye Mahkemeleri Binası bulunmaktadır. Bu nedenle bulvar üzerinde ve bahse konu yerlerin önüne büyük bir kavşak inşa edildi. Amaç ulaşımı rahatlatmaktı tabi ki. İyi de oldu diye düşünüyorum. Yapan ve yaptıranlardan Allah razı olsun…
    Ancak yapılan bu kavşak sonucunda meydana gelecek ACİL DURUMLAR’a müdahale edecek bu kurumların ve alanın önü duvarla kapatıldı. Örneğin kurumun 10 metre karşı kısmında, Ankara istikametine giden yolda veya K.Balıklı Mahallesinde meydana gelecek bir olaya müdahale etmek isteyen arama-kurtarma personeli-aracı, yangın müdahale personeli-aracı ve 112 aracı ve personeli en az iki kilometre dolaşacak ve bir de ışık bekleyecek! Pes doğrusu! Kaldı ki karşı yönden bu alana ulaşmak isteyen bir araç da yine ters istikamete iki kilometre dolaşıp gelecek?!
    Afet temelli yaşam anlayışımız Bursa da bu kadarmış… Geçmişten ders almayan toplumlar geleceği inşa edemez sözü kalsın bir tarafta…Başka da diyecek bir şey bulamıyorum.
    Afetsiz günler dileğiyle…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.