SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa sevdalısı başkana içten teşekkür ….!

Yazının Giriş Tarihi: 15.02.2022 13:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.02.2022 01:13

‘Taşı, toprağı altın’...!

 Çok eskilerden bu meşhur atasözü İstanbul için söylenirdi.

 Şimdilerde ise; gururla ifade ediyorum ki sevgili okur;

 Taşı da toprağı da altın ilan edilen tek  şehir Bursa …!

  Çünkü her türlü zenginliğe, olanağa ve fırsata sahip.

Adeta Türkiye’nin motivasyon kenti Bursam…!

Tembellik etmeyip çalışmak isteyen herkese Bursa’da her daim ekmek var …

İşte tam da bu sebepten mega kent İstanbul’dan dahi çok daha fazla göç alıyor son yıllarda Bursa. Tarım da var şehrimde, turizm de hayvancılık da.  En mühimi de sanayideki başarısı ile Türkiye ekonomisinin kalesi, ihracatın da ‘Akıncısı’ Bursam…!

Kişi başına düşen milli geliri ve yaşam kalitesi ile Avrupa Birliği standartlarını çoktan yakalamış kadim şehir Bursa’nın son dönemde hükümet nezdinde kabul görüp desteklenen dillere destan iki büyük projesi mevcut;

TEKNOSAB ve GUHEM…!

Ve bu iki benzersiz projede de Bursa Ticaret ve Sanayi  Odası - BTSO’un imzası var !

25 milyar dolarlık  dev bir  yatırım, yeni sanayi devrimine geçişte kilit rol oynayacak Türkiye’nin yüksek teknolojili ilk organize sanayi bölgesi TEKNOSAB…!

TEKNOSAB  alternatif enerji kaynaklarıyla birlikte doğa ile dost bir kimlik taşıyacak. Akıllı fabrika binaları hem çevreye zarar vermeyecek, hem de kendi enerjisini üretecek. Yıllık elektrik ihtiyacının  2,5 milyar kWh civarında olacağı tahmin edilen TEKNOSAB’ta rüzgar ve güneş başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak yeşil enerji devreye girecek.

Yeri gelmişken belirteyim;

Coğrafi konumu itibarıyla TEKNOSAB, Türkiye’nin yatırım yapılabilir verimli ve kaliteli rüzgâr potansiyelinin olduğu koridorlardan biri üzerinde konumlanıyor. Bölgenin kuzey tarafındaki Karacabey Boğazı ile Mudanya arasındaki alanda 7 m/sn civarında önemli bir rüzgâr enerji kapasitesi mevcut. TEKNOSAB’ın enerji ihtiyacının 350 Mw’lık bölümünün rüzgâr enerji santralinden karşılanması planlanıyor. Akıllı fabrika çatılarında iletim kapasitelerine göre GES santrali kurma zorunluluğu var. Yapılan hesaplamalar bölgedeki fabrikaların çatı alanlarının yaklaşık 5.000.000 m² güneş enerjisi paneli uygulama alanı oluşturacağını ortaya koyuyor. Bu alandan üretilebilecek enerji miktarı ise yaklaşık yıllık 650 milyon kWh olacak.

Vizyonu net TEKNOSAB’ın;

Teknolojik ve güvenilir altyapısı ile yüksek ekonomik potansiyeli olan sektörlerin verimliliğini artırmak, ihracatta ileri teknolojinin payını güçlendirmek, geleceği şekillendiren, özgün ve yenilikçi yaklaşımı ile katma değerli projeler üretmek ve böylelikle ölçek ekonomisinin getirdiği avantajları da kullanarak Türkiye’deki dönüşüme model olmak.

Misyonu ise; Yüksek katma değerli, ileri teknolojiye dayalı, verimli, çevreye duyarlı, dışa bağımlılığı azaltan, güvenli ve sürdürülebilir bir üretim sistemini yerleştirebilmek, fiber optik altyapısı, veri merkezi, akıllı şebekeleri, güvenilir ve yenilenebilir enerji kaynakları ile sanayi kuruluşlarının sonuç odaklı uygulanabilir projelerine ve bilim/araştırma camiasının fikirlerine uygulama sahası oluşturmak.

Buraya kadar anlattıklarımdan yola çıkarak TEKNOSAB’ın yeni bir sanayi devrimine doğru  çok mühim bir rol üstleneceği ve yüksek teknolojiyi en ince ayrıntısına kadar yansıtacağı net ifade edilebilir sanırım…!

Gelelim Bursa’nın tarım- sanayi dengesine ve şehrimizin diğer kentlere göre nasıl bir tablo yansıttığına;

Bursa’nın toplam yüzölçümü 10,880 kilometrekare. Şehrimizde Yüzde 44,5 orman, yüzde 30,8 tarım, yüzde 13,6 yerleşim, yüzde 5,6 akarsu-göl, yüzde 2,5 mera, yüzde 7 diğer alanlar ve binde 8 sanayi ve depolama alanları mevcut.

Dikkatinizi çekti ise sadece binde 8’lik sanayi payı ile Türkiye’de 11. Sırada yer alıyor Bursa ve Sanayi alanlarıyla, yüz ölçüm içerisindeki sınırlı paya rağmen kent ekonomisine yüzde 46 oranında katma değer sağlanıyor. Tarım alanı başına (kilometrekare) tarımda katma değer 1,30 iken sanayi alanı başına sanayide katma değer 337,40’.

 Ve Bursa, Türkiye’de düşük sanayi alanı ile yüksek GSYH payına sahip olan iller arasında ilk sıralarda.

Bir de Gaziantep’e bakın…!

Misal; Gaziantep OSB, 43 milyon 250 bin metrekarelik alanıyla Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesi ve tek başına büyüklüğü Bursa’daki TEKNOSAB dışında konumlu 16 sanayi bölgesinin büyüklüğüne eşdeğer.  Bu ildeki sanayi alanları Bursa’daki sanayi alanlarından ne kadar fazla siz tahmin edin artık. Bursa’daki 17 OSB’de yaklaşık 2 bin firma faaliyet gösterirken, sadece Gaziantep OSB’de bin firma faaliyet göstermekte.

Şehirlere göre ihracat rakamlarından örnek vermek gerekirse de;

2022 Ocak ayı verilerine göre; Kocaeli 1.455.602.96 ihracat rakamıyla, aynı dönemde 1.169.668.09 TL’lik ihracat gerçekleşen Bursa’mızı bir kaç adım geçmiş durumda.

Çünkü Kocaeli’nde organize sanayi bölgelerinin dışında tam 5 adet yüksek teknolojili teknopark mevcut ve ileri teknoloji sanayi yatırımları ile birçok farklı sektör faaliyet gösteriyor.

Bursa ise sınırlı alanda gerçekleştirdiği sanayi üretimi, cesur girişimcileri ve nitelikli insan gücüyle bugünlere kadar ulaştı.Kentin otomotiv, tekstil, makine, gıda ve kimya sanayindeki üretim tecrübesi ve yakaladığı performansı takdir etmemek mümkün değil. Ancak rekabeti oluşturan unsurlar hızla değişiyor.

Ve de Kocaeli ve Gaziantep gibi şehirlere her geçen yıl yenileri ekleniyor. 

Dünyadaki durumu irdelersek de tek bir veri yeterli;

Türkiye’nin sanayideki rakibi Çin, 2007 yılında Guangzhou Kenti’nde 135 kilometrekarelik alanı sadece otomotiv sektörü kümelenmesi için tahsis etti.

Çözüm için formül ise belli;

Türkiye’nin yakın gelecekte öncelediği üretim ekonomisinin çekim merkezi Bursa’nın hedeflenen sanayi üretimine ulaşabilmesi için mekansal planlama yapmak şart..! Bu arada hiç kimse de öyle çok eskilerde inşa edildiği gibi, bölük pörçük yeni sanayi yapıları  görmek istemiyor artık Bursa’da.

Hali hazırdakiler uydu kentlere taşınsın ve şehir bu yapılardan arındırılıp sanayi Bursa’nın içinden çıkarılsın talebi var.

Tabii ki yüksek teknolojili bölge ihtiyacı da karşılansın ki taşı da toprağı da altın Bursa ihracattaki payını koruyup yükseliş grafiğini sürdürebilsin.

Tüm bu verileri göz önünde bulundurursak Bursa için yeni bir başarı hikâyesi yazmanın zamanı çoktan geldi de geçiyor bile.

İşte TEKNOSAB kuşkusuz ki  bu yeni başarı hikayesinin ana unsuru olarak da tarihi bir misyon üstleniyor.

Mühim olan;  Kentimizin üretim tecrübesinin yüksek teknoloji gerektiren uzay, havacılık, savunma ve raylı sistemler gibi sektörlerde de öne çıkması. Bu ivmeyi yakalarken de  tedarik zincirleri ve artan lojistik maliyetlerin rekabete etkileri de göz önünde bulundurularak kapsamlı bir ulaşım entegrasyonu sağlanması ve  bu minvalde etkin bir  lojistik merkez planının yaşama geçirilerek    işletmelerimizin teknoloji ağırlıklı üretimlerini ölçek ekonomisiyle gerçekleştirebilmeleri…

Üstelik bu üretim planı yeşil, yerli ve yenilikçi bir yaklaşımla şekilleniyor.

Bu yol haritasında yüzlerce firma, olağanüstü şartlara rağmen yeni bir heyecanla BTSO liderliğinde harekete geçti bile.

Velhasıl; BTSO öncülüğünde Bursa’nın ekonomi tarihi, sektörel çeşitlilikle yeniden yazılıyor.

Bursa’nın gururu proje GUHEM’e dair mühim anekdotlar da aktaralım bu satırlardan;

Uzay-havacılık sektörüne geçişte sanayide başlayan dönüşümün güçlendirilmesi amacıyla yaşama geçirilen Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi GUHEM; Türkiye’nin uzay ve havacılık temalı ilk interaktif eğitim merkezi. Bu alanda Avrupa’nın en iyisi olan GUHEM dünyada ise ilk beş arasında.

GUHEM’de 150’den fazla interaktif düzenek, havacılık öğrenme merkezi ile uzay inovasyon merkezi gibi birbirinden farklı alanlar yer alıyor.

Ve de yeri gelmişken vurgu yapalım; GUHEM, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Milli Uzay Programı’nda bulunarak Bursa’nın gurur merkezi oldu. ve Türkiye Uzay Ajansı ile yapılan işbirliği ve Uluslararası Astronotik Kongresi’nin Kasım ayında Dubai’de gerçekleştirildiği genel kurulda IAF üyeliğine kabul edilmesi, Bursamızı uzay ve havacılık çalışmalarında daha da prestijli ve iddialı bir kent konumuna taşıdı.

Özellikle IAF üyeliği, GUHEM’i en büyük uzay oluşumunun önemli bir parçası haline getirirken bu üyelik, önümüzdeki yıllarda uluslararası nitelikteki birçok toplantının Türkiye'de gerçekleşebilmesi için oldukça önemli.

Yazının sonunda Bursa’nın başta Başkent nezdinde ve Türkiye genelinden ses getiren iki devasa proje vesilesiyle;

‘Bursa Büyürse Türkiye Büyür’ sloganıyla çıktığı yolda , ekonomide şehrimizi Türkiye’nin amiral gemisi konumuna taşıyan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın azimli, ideallerinden asla vazgeçmeyen Başkanı İbrahim Burkay’a içten bir teşekkür edelim..!   Dile kolay;  Kendisi gibi bir avuç inanmış yol arkadaşı ile birlikte çabalayıp, başarıyor, ve TEKNOSAB ile GUHEM gibi  devasa projeleri Bursa’ya armağan ediyor…!

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.