SON DAKİKA
Hava Durumu

CHP'nin Bursa'daki sürpriz isimleri ve stratejik hamleleri

Yazının Giriş Tarihi: 23.03.2023 11:52
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.03.2023 11:52

Politik manevralar, taban denklemindeki argümanlar derken genel seçimlere doğru her iki ittifakta da siyasi atmosfer iyiden iyiye hareketlendi Değerli Okur..

Tansiyonun her geçen gün biraz daha  yükseldiği  siyaset arenasını Bursa özelinde hem iktidar hem de muhalefet perspektifinden şöyle bir değerlendirmek gerekirse de siyaseten ciddi önem kazanan iki mühim ilçemizin var olduğu belirgin bir şekilde ortada. 

 Başta Mustafakemalpaşa olmak üzere Karacabey genel  ve de aslında hemen ardından gelecek yerel seçimlerde partiler açısından çok kıymetli iki bölge olarak dikkat çekiyor.

Yakın geçmişe şöyle bir dönersek eğer ;

Anımsayacaksınız Turhan Tayan ve rahmetli Mehmet Gedik gibi bölge de etkili ve seçmenle güçlü bağları olan isimlerden sonra  öne çıkan çok siyasi olmadı.

Mustafakemalpaşa'da ve Karacabey'de genel seçim odaklı son gelişmeler irdelendiğinde de muhalefetin bu bölgelerde aday adaylıkları nezdinde çok detaylı çalıştığı gözlerden kaçmıyor.

Peki muhalefet bu iki ilçenin önemini neden bir anda fark etti?

Yani ne oldu da şimdi  Mustafakemalpaşa ve Karacabey büyük  önem arz etmeye başladı muhalefet partileri için ?

Hemen ince hesaplamalar üzerinden detayları paylaşalım.

Malumunuz bu seçimde her oy çok değerli ve stratejik.

Mustafakemalpaşamız Bursa'nın en büyük yüzölçümüne ve en çok köy sayısına sahip ilçemiz.

İlçenin 100.000 nüfusunun yanı sıra uzun yıllar içeren göç nedeniyle de Bursa Merkezde de 150 bine yaklaşan bir Mustafakemapaşalı gerçeği var.

Bu 150.000 nüfusun 100.000 kadarı merkez Osmangazi'de 40.000 kadarı da Nilüfer ilçesinde ikamet etmekte..

Bursa 1. Bölgede yaşayan Mustafakemalpaşalılar yaklaşık 180.000 seçmene sahip.

80 bin  nüfus sahip Karacabey'in Bursa'da yaşanan hem şehri sayısı ise 50 bin aştı. 

Tam da bu önemli nedenlerden dolayı İnegöl'ün iktidar partisine yöneliminden ötürü ezilen ve bu ilçede istediği sonuçları bir türlü elde edemeyen muhalefet partileri, gerek tarım kesimindeki problemler, gerekse esnafların içinde bulunduğu sıkıntılı tablo nedeniyle her iki ilçede bir önceki yerel seçimlerde ciddi oy artışına ulaştı.

İşte bu noktada muhalefetin amacı belli; yerelde başlayan yükselişi milletvekilliği seçimlerine yansıtmak.

Bu hedefe ulaşmak için de  bölgede sevilen, ciddi karşılığı olan isimler üzerinde hem CHP hem İYİ Parti'de hatta iktidar partisinde de  hummalı bir çalışma söz konusu.

Hal böyle iken bölge kulislerinden edindiğim bilgiye göre bir kimlik çok fazla öne çıkıyor.

Peki kim bu isim?

Kıvanç Atmaca...!

2016-2021 Mustafakemalpaşalılar Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanlığı yaptı ve görevini kendi istediği ile yeni döneme bıraktı. Çalıştığı süre boyunca başkanlık görevini yürüttüğü dernek Bursa'nın en kurumsal, en aktif STK'sı oldu. Atmaca ekibiyle birlikte özellikle çocukların ve gençlerin eğitimi noktasında çok önemli çalışmalara imza atıp tüm hanelere dokundu. 

2007-2011 yılları arasında Bursa Eczacılar Oda Başkanlığı da yaptı Kıvanç Atmaca ve bu süre zarfında da aktif ve sevilen bir kimlik olmayı başardı.

Kulağımıza ilişen bilgilere göre eczanesine her gün farklı partilerden ve STK'lardan ziyaretler yapılıyor ve aday adaylığı için çok sayıda teklif alıyor.

Çünkü bölge yazının başında paylaştığım üzere seçimlerde kilit konumda ve de partiler bu sebepten ötürü vekil adaylıklarında ince eleyip sık dokuyor.

Özellikle Mustafakemalpaşa'ya ziyaretlerinde  Kıvanç Atmaca'ya farklı STK'ların desteği, eski başkanlar, milletvekilleri, siyasetçilerin açık açık gösterdikleri teveccüh  dikkat çekici.

Gelelim CHP'deki diğer kulis verilerine;

Edindiğimiz bilgilere göre Partinin çalışkan ve sevilen ismi Orhan Sarıbal gelecek dönem devam edecek isimlerin başında geliyor.

Diğer bir isim ise Lale Karabıyık.

Milletvekilliği için aday adaylığı başvurusunda bulunan Lale Karabıyık'a, mesaisinin büyük kısmını Ankara genel Merkezde sürdürdüğü için Kemal Kılıçdaroğlu tarafından başka bir görev verilebileceği konuşuluyor. Özellikle parti içerisinden sohbet ettiğimiz çok sayıda kişinin Lale Hoca'nın genel siyaset ve politikaların belirlendiği ekipte yer almasından dolayı ve de sağlık sorunları nedeniyle seçim bölgesi Bursa'dan uzak kaldığını, bu yönde bir kararın yeni bir ismin önünü açabileceğini yönünde beklentileri var.

Yine CHP'de listelerde üst sıralarda yer almasına kesin gözü ile bakılan bir isimde Prof.Dr. Kayıhan Pala. Önceki seçimde kıl payı ile milletvekilliğinden olan Pala yeni dönemde öne çıkacak kişilerden.

Geriye kalan mevcut 3 milletvekilinin ise işi çok zor.

Sözü daha fazla uzatmadan geçelim CHP'nin Bursa'daki sürprizine;

 Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adaylığı konuşmasında Kılıçdaroğlu'nun   "...öldürttükleri Sinan Ateş'in eşi aday" sözleri gerçek oluyor. Sivas'ta Merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun oğlu Fatih Furkan Yazıcıoğlu'nu aday göstermesi beklenen CHP, Bursa'da suikast sonucu hayatını kaybeden ve Türkiye'de geniş bir kesimi üzüntüye boğan Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş'i aday göstermesi kesinleşti gibi.

 Gibi diyorum çünkü, ilk görüşmelerin olumlu olduğu, ailenin ortak kararının beklendiği konuşuluyor.

CHP'de halef selef iki milletvekili aday adayı olan eski il başkanları Hüseyin Akkuş ve İsmet Karaca listede üst sıralarda yer almak için Bursa- Ankara arası tabir caizse mekik dokuyor. Ancak, iki isim de pek umduklarını bulamayacaklar gibi duruyor.

Aklınızda soru işareti bırakmamak için aday adaylığı ve adaylıklar süreci ile gelişmeleri bu satırlardan aktarmaya devam edeceğim...Takipte kalın

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.