SON DAKİKA
Hava Durumu

TOKİ'ye başvuran Çataltepe Esnafının karşılaştığı gerçeğe çok şaşıracaksınız...

Yazının Giriş Tarihi: 15.09.2022 17:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.09.2022 17:03

'İlk Evim-İlk İşyerim' için TOKİ'ye başvuran Çataltepe Esnafının karşılaştığı gerçeğe çok şaşıracaksınız...

Değerli Köşe Okurum

Malumunuz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iki gün önce açıkladığı Cumhuriyet tarihinin en büyük toplu konut projesi 'İlk Evim- İlk İşyerim'  başvuruları başlar başlamaz gerçek ihtiyaç sahibi vatandaşların Türkiye'nin dört bir yanından yaptığı müracaatlar olağanüstü düzeyde bir talep patlaması niteliğindeydi ki;

Bu süreç tahmin edildiği üzere  aynen ilk günkü gibi aynı görüntü ile  son başvuru tarihi olan 31 Ekim 2022 Pazartesi günü son dakika son saniyeye değin devam  eder.

Hatta  uzatıla da bilir...

 Ve hatta ve hatta bu zamana kadar böylesine yoğun bir talep bombardımanı ile karşılaşmayan TOKİ'nin birçok şehirde konut ve işyeri adedinde artış öngörebilmesi de olasıdır !

Çünkü;

 Projenin detaylarını inceleyen gerçekten ihtiyaç sahibi her bir  vatandaş;  bu projeyle hayat pahalılığının zirve yaptığı mevcut konjonktürde ev ya da işyeri sahibi olabilmenin artık hayal olmaktan çıktığını gördü ve dakika saniye kaybetmeden e-devleti adeta  kilitledi   ya da bankalara bizzat gidip öyle uzun kuyruklar oluşturdu ki; Cumhuriyet tarihinde  bir projeye ilk kez  bu denli büyük  ilgi gösterildiği  gözler önüne serilmiş ve kayıt altına alınmış oldu.

İşte bu mega projenin ödeme koşullarının gerçek ihtiyaç sahiplerine göre kodlandığını gören ve hali hazırda  konut ya da işyeri bulunmayan Çataltepe Esnafı da yukarıda bahsettiğim üzere her bir vatandaş gibi nüfus numarasının son rakamına göre ilk günden itibaren zaman kaybetmeden başvuru yapmak için harekete geçti...

Ve fakat o an, o saniyede  olanlar oldu Değerli Okur...

*E-devlet'e şifresini yazıp 'iş yeri- Konut' Kategorisine tıklayan Bursa'nın yılan hikayesi Çataltepe'nin mağdur esnafı bir sonraki aşamada  karşısına çıkan sayfanın görüntüsü ile tabiri caiz ise birden bire  allak bullak oldu!

*Peki o sayfada ne yazıyordu ?

*TOKİ  o sayfasında Çatallı projenin mağduru esnaf vatandaşımıza nasıl bir uyarıda bulunuyordu ki tam 13 yıldır 'Türkiye'nin en büyük esnaf sanayi sitesinde iş  yerim olacak' umuduyla sabırla bekleyip  son iki yıldır da çalmadık kapı bırakmayan o esnafımız bir büyük şok daha yaşıyordu?

 *Çataltepeli mağdur esnaf karşısına çıkan o sayfada yazılanlarla aslında nasıl bir gerçekle yüzleşiyordu ?

 Bu mühim gerçek Çataltepe esnafı adına sevindirici miydi yoksa  içinden çıkılması zor dönemeçler gerektiren zorlu bir sürece daha mı işaret ediyordu?

Lafı eveleyip gevelemeden TOKİ'nin o sayfasında büyük puntolarla yer alan uyarıyı aynen aktarıyorum Sevgili Okur;

"Başvuru bedel iadesi almadığınız bir başvurunuz mevcut olduğu için yeni başvuru yapamazsınız"! 

 Şimdi kendinizi mağdur Çataltepeli esnafın yerine koyun ve birkaç saniye de olsa empati yaparak şöyle bir düşünün derim... Ne hisseder, ne yapardınız?

Herhalde okuduğunuz satırların şokuyla ilk etapta  bir kez daha büyük bir hüsrana uğrar, yine ve bir kez daha mağdur olduğunuzu kendinize kabul ettirmeye çabalar, elleriniz başınızın iki yanında kara kara düşünürdünüz öyle değil mi?

Yeri gelmişken  TOKİ'nin mega projesine başvuran ve bu aşamaları bir bir yaşayan mağdur Çataltepe esnafı bir okurumun gönderdiği e- devlet görüntüsünü yazının bu bölümünde aynen paylaşıyorum;

Ekran fotosunda gördüğünüz üzere 'Konut/İşyeri Başvurularınız' butonunda TOKİ'nin neden projeye müracaata izin vermediği de yine bir başka sayfa açılımı ile detaylandırılıyor ve harfi harfine Çataltepeli mağdur esnafımız bir sonraki etapta şu açıklama ile karşı karşıya kalıyor;

"BURSA BÜYÜK SANAYİ SİTESİ DOKUMACILAR VE METAL GRUBU 2. ETAP 805 ADET İŞYERİ İŞİ"

KONUT TİPİ; İşyeri

BAŞVURU ZAMANI;30/11/2015

Başvuru KANALI; Banka

BAŞVURU DURUMU; Sonuçlanmamış Başvuru Var!

 Görüldüğü üzere Değerli Okur;

Bundan tam 13 yıl önce Türkiye'de bir ilk olacağı açıklanan en büyük esnaf sanayi sitesinden TOKİ-Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği işbirliği ile başlatılan ancak 2018 yılında nedeni çok da net olmayan sebeplerden ötürü alel-acele kurdurulan bir kooperatife devredilen 'ÇATALTEPE Projesi'ne seneler önce 'Evet' diyerek ilk ödemelerini yapan  esnafın bu durumu ve sonrasında yaşadığı mağduriyet, TOKİ Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından kayıt altında ve bu nedenle de o esnafımız yeni bir TOKİ projesine asla ve asla başvuru yapamıyor ve dahil olamıyor.

Peki bu ne demek oluyor?

Bu tabloda yeni bir devlet projesine başvurmak istediğinde görünürde bir kez daha mağdur olacağını gözlemlediğimiz Çataltepe esnafı  aslında madalyonun öteki yüzünde  Devlet'in  hafızasında hala TOKİ nezdinde  ÇATALTEPE  Sanayi Sitesi'nde hak sahibi olduğunu ispatlıyor ve bu gerçek yine TOKİ sitesindeki uyarılarla kayıtlara geçiyor.

Yani projenin başlangıcında var olan tam 2 bin 400 Bursalı esnafın Çataltepe Projesi'nde hak sahibi olduğu TOKİ marifetiyle apaçık ortada!

İlaveten;

 Zaten bundan kısa süre önce bir dizi açılış için  Bursa'yı ziyaret  eden  Çevre Şehircilik ve İklimlendirme Bakanı Murat Kurum da bir türlü yaşama geçirilemeyen Çataltepe Esnaf Sanayi Sitesi Projesi'nin yeniden TOKİ eliyle Bakanlık gündemine alınabileceğinin sinyalleri vermiş ve ilgili kurumlardan bu yönde bir rapor istemişti.

AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan'da dün itibariyle de TOKİ'nin Türkiye genelinde başlattığı toplu konut ve işyeri projesini değerlendirirken  sözü Çataltepe'ye getirdi ve mağdur esnafın mega TOKİ başvurularında karşılaştığı uyarı  tablosuna yanıt niteliğinde ve aynı paralelde umut verici cümleler kurdu. Başkan Gürkan aynen şunları söyledi;   

     "Bu bölgenin alt yapısının yüzde 87'si TOKİ tarafından ilk etapta yapılmıştı. Daha sonradan BESOB ve BESKOOP'taki kooperatifler tarafındaki  ödemelerin aksaması sebebiyle süreç askıya alınmıştı .TOKİ'nin en son açıklanan büyük projesi de Çataltepe Esnaf Sanayi Sitesi'ne ivme kazandıracaktır. Çataltepe ile ilgili önümüzdeki günlerde daha somut adımlar atılarak , esnafımıza ve vatandaşımıza müjdeli haberler vereceğimize inanıyorum". 

 Velhasıl yılan hikayesi Çataltepe'de mağdur esnaf sorunu yüzdü yüzdü; çözüm için de kuyruğuna geldi. Artık TOKİ'nin Çataltepe'yi yeniden  BESKOOP adlı kooperatiften ve BESOB'tan devralıp inşa çalışmalarına başlayabilmek için düğmeye basması an meselesi !

Hayırlısı diyelim, bekleyelim görelim...  

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.