SON DAKİKA
Hava Durumu

Yıldırım’ın makus talihi Oktay Başkan’la değişiyor !

Yazının Giriş Tarihi: 18.09.2022 14:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.09.2022 15:02

Her babayiğidin harcı değildir’ neredeyse her sokağı İmarsız alanlarda derme çatma kaçak binalarla dolu bir merkez ilçeyi, kentsel dönüşümde Türkiye’ye örnek rol model bir yapıya kavuşturabilmenin yolunu açabilmek…!

Bir de bu ilçe yoğun göçün tam da merkezinde olup, çarpık yapılaşmanın odağı olarak da nam salmış ise işte o vakit işiniz kat be kat daha zordur..!
Üstüne üstlük; Nüfusunuz da birçok ilden kalabalık, misal 700 binlere çoktan dayanmış olmasına rağmen yüzölçümü olarak bağlı bulunduğunuz kentin sadece yüzde birine tekabül eden bir bölgeyi yönetmek durumunda iseniz;

işınız iğne deliğinden deve geçirmek kadar güçtür.  Ve fakat ‘İş bilenin, kılıç kuşananındır’  Değerli Okur;

Yani ‘Adama göre iş değil, İşe göre Adam’…!
Velhasıl; her ne kadar zor olursa olsun, hatta ve hatta imkansız gibi görünen işler dahi olsa da erbabına teslim edilirse eğer, üstesinden gelinemeyecek hiçbir güçlük yoktur. Aynen Bursa’nın çarpık kentleşmeden tutun da ulaşıma değin sayısız zorlukları ile bilinen merkez ilçesi Yıldırım’da olduğu gibi…!

Sensiz Olmaz Yıldırım’ mottosuyla çıktığı hizmet yolculuğunun 41. Ayında göreve geldiği günden bu yana yönettiği ilçede yapılan hizmetleri anlattı geçen hafta Belediye Başkanı Oktay Yılmaz…!

İcraatın içinden toplantısındaki sunumda imar ve kentsel dönüşümde yapılan miladi hamlelerden ulaşıma, yeşil alanlarla ilgili yatırımlardan istihdama ve belediye
bütçesine ek kaynaklara kadar öyle mühim hizmetlerle projelerden söz etti ki Yıldırım Belediye Başkanı ‘41. Ayında 41 kere maşallah’ dedirtirken gür bir alkışı da hak etti. Başkan Yılmaz’ın ‘Ne varsa Yıldırım’da var’ sloganı dikkat çekici, hafızada kalıcı, güçlü bir stratejiyi yansıtan ve ilçenin değerlerini ortaya koyan nitelikteydi…Fikir sahibi kim ise iyi düşünmüş !

Yeri gelmişken belirteyim; Oktay Başkan';dan önemli yatırımları tek tek sıralayacağı bir sunum tabii ki de bekliyordum... Amma velakin yazıya başlarken de özellikle vurgu yaptığım üzere, Yıldırım'ın bir çok açıdan çok zor bir bölge olması hasebiyle aşağıda bir bir sıraladığım mühim hizmetler zincirini sadece 41 ayda , üstelik de yüklü borçla devraldığı bir belediye bütçesiyle yola çıkarak gerçekleştirebileceğini doğrusunu söylemek gerekirse ummuyordum...!

Şimdi gelelim Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın 3 yılda yaşama geçirdiği hizmetleri içeren sunumun detaylarına;

* Yıldırım, Oktay Yılmaz başkanlık koltuğuna oturduğunda, Bursa’nın en borçlu birkaç belediyesi arasındaydı. Oktay Başkan 300 milyon liralık bütçeye karşılık, 550 milyon liralık borçla başladığı hizmet sürecinde mali tablodaki borcu 3 yılda 1 milyar 50 milyon liralık bütçeyle, 400 milyon liraya kadar indirmiş.

*. Kaçak yapılaşmanın en yoğun vuku bulduğu merkez ilçe Yıldırım’da ‘Hayatı dönüştürmek’ için düğmeye basan Başkan Yılmaz’ın verdiği bilgiye göre; imar
düzenlemelerinin yasal zemine kavuşturulmasının ardından (Ki bu çalışma için Başkan Yılmaz ve ekibi Başkent Ankara nezdinde de çok çabaladı ve Yıldırım’ın Türkiye geneli için misal kabul edilerek imar kanununda yeni düzenlemelere gidilmesi sayesinde de kentsel dönüşümün önü açıldı) 100 bin metrekare alanda 2 etaplı toplam bin 244 konut ve 332 ticari birimden oluşan Mevlana Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi start aldı Arabayatağı, Çınarönü, Mimarsinan ve Davutkadı kentsel dönüşüm çalışmaları da hızla devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi desteği ile de  Esenevler, Yiğitler ve 75. yıl mahallelerinde kentsel dönüşüm gerçekleştiriliyor. Beyazıt, Sinandede, Piremir, Davutdede kentsel dönüşüm projeleri de özel sektör eliyle Yıldırım’da hızla hayata geçiriliyor.

* Tamı tamına  14 mahallede kentsel dönüşüm sürerken planlamada da ciddi mesafe kat edildi ve 30 bin vatandaşa resmi tapuları verildi. Kentsel dönüşüme paralel olarak Ankara Yolu’na dikey arterler açıldı ve çarpık yapılaşma görülen mahallelerin ulaşımı da rahatlatılmaya başlandı. *Yeşil alan miktarı üç yılda 1,5 milyon metrekareden 3 milyon metrekare yükseltildiBalaban Mesire Alanı tek başına yeşil dönüşüme muhteşem bir örnek. *Maliyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan karşılanan  Naim Süleymanoğlu Spor Salonu’ndan  2022 yılında 30 bin genç sporcu faydalandı Yıldırım’da.

*Samanlı’da 480 dönümlük alanın 180 dönüm gibi büyük bir bölümünün Yıldırım Belediyesi’ne tahsis edilmesinin ardından bölgeye taşkın sahasından çıkarma çalışmaları çerçevesinde kent dinamikleri ve vatandaşa da danışılarak Bursa’nın ihtiyacı olan bir Lojistik Merkez kazandırılıyor. Bu Merkezden 500 milyon lira gibi bir gelir beklediklerini ifade etti Oktay Başkan ve Lojistik Merkezi’nin çatılarına yapılacak güneş panellerinden elde edilecek elektrik enerjisi ile de, yol ve sokakların aydınlatacağına özellikle vurgu yaptı.


*İşçi ve hammadde maliyetleri nedeniyle çok sayıda belediyede kapatılan asfalt fabrikalarının bir örneği mevcut konjonktürde karşılaşılanın tam aksine Yıldırım’a
kazandırıldı ve bu sayede belediye sadece kendi asfalt ihtiyacını karşılamakla kalmayıp Yalova gibi illere de asfalt satarak bütçeye ciddi katkı sağlandı. Kuşkusuz ki bu hamlesi ile de Başkan Yılmaz çok akıllıca bir iş başarmış oldu.


Nilüfer’den tutun da Gemlik’e kadar Bursa’nın dört bir yanından 24 saat çocuklar ve gençleri ağırlayan, hizmete girdiği günden bu yana 15 bin 600 gencin üye olduğu 19 ayda toplam 320 bin 700 ziyaretçi kapasitesine ulaşan Uyumayan Kütüphane zaten başlı başına bir efsane. Başkan Yılmaz’ın sunumu sırasında izlettiği Uyumayan Kütüphane konulu videoda, burada ders çalışıp da üniversiteyi kazanmayı başaran öğrencilerin söyledikleri sadece Oktay Başkan’ı değil toplantıya katılan bizleri de duygulandırdı.


* Uyumayan Kütüphane’ye başta gençler olmak üzere Bursalıların gösterdiği yoğun ilgiden dolayı Barış Manço Kültür Merkezi’nin 2. Katında ‘Mimar Sinan Uyumayan Kütüphane Projesi’ için düğmeye basıldığını da açıkladı Yıldırım Belediye Başkanı. 3.- 4.Kütüphaneyi de bekliyoruz Oktay Başkan’dan…!

* Bir bir sıraladığım tüm bu hizmetlerle birlikte Kültür sanat organizasyonları, festivaller, birçok mahalleye açılan parklar, sekiz kadın kooperatifi, kadın girişimcilik merkezleri, yaz ve kış spor okulları, kapalı pazar yerleri, İstihdam Merkezi aracılığıyla 21 bin kişinin işe yerleştirilmesi, Vişne Ticaret Merkezi’ndeki imar düzenlemeleri, Engelsiz Yaşam Merkezi, sosyal yardımlar ve katlı otoparklar gibi çok sayıda kazanımdan da söz etti Başkan Yılmaz. Bu arada Yıldırım’ın icraatın içinden toplantısı için Başkan Yılmaz’ın basın iletişim ekibinin çok iyi hazırlandığını belirtelim. Yıllardır yerelde belediye başkanlarının bu minvalde yaptığı toplantıları bizzat izlerim. Bu toplantının atmosferinden tutun da Başkan Yılmaz’ın sunumu sırasında basın mensuplarının izlenimine sunduğu videolara kadar organizasyonun her aşaması için titizlikle, ciddi bir çalışma yürütüldüğü çok netti. Örneğin tasarımı ile dikkat çeken el broşürlerinin arka kapağından duyurulan haber kaynağı www.nevarsayildirimdavar.com internet sitesi ince eleyip sık dokunmuş bir çalışmanın ürünüydü.

Aslında Başkan Yılmaz’ın icraatlarını anlattığı bu toplantı iktidar partisinin kalesi konumundaki Yıldırım için neden tercih edildiğinin de bir nevi cevabı niteliğindeydi.
Bundan üç yıl önce göreve başlarken asla iddialı cümleler kurmayan aradan geçen 41 ayda başta Kentsel dönüşüm gibi imkansız görülen hizmetler olmak üzere her alanda ciddi mesafe alan Oktay Başkan bu süre zarfında işinin ehli olduğunu, AK Parti’nin de Kendisini boşu boşuna zor ilçe Yıldırım’a öngörmediğini cümle aleme ispatlamış oldu. 3 Yıllık icraat sürecinde Yıldırım’ın makus talihini değiştiren hamlelerle umulmayanı başardığın için Oktay Başkan’ın hakkını teslim edelim ve tebrik edelim.
Demek ki neymiş?
İşi ustasına teslim edince ve Oktay Yılmaz’ın ekibiyle birlikte yaptığı gibi üstün
gayretle çalışınca başarı kaçınılmaz oluyormuş.

Yeni yazıya değin kalın sağlıcakla.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.