SON DAKİKA
Hava Durumu

İlk yapay zeka bebeği dünyaya geldi!

Dünyada ilk kez yapay zekanın kontrolündeki yöntemle bir çocuk dünyaya geldi. ABD ve Meksika'daki bilim insanlarının geliştirdiği robotik ICSI (intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu) sistemi, prosedürün 23 aşamasını otomatize ederek, insan yeteneklerini aşan yüksek hassasiyet ve stabilite sağlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2025 15:09
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2025 15:10
Kaynak: Haber Merkezi
İlk yapay zeka bebeği dünyaya geldi!

Klasik tüp bebek tedavisinde (IVF) 1990'lı yıllardan itibaren kullanılan geleneksel ICSI yöntemi, embriyolog tarafından spermin yumurta içine elle yerleştirilmesi esasına dayanmaktadır. Yeni sistem, seçilen spermleri hareketsiz hale getiren mikro enjeksiyonları ve lazerleri yönlendirmek için yapay zekayı kullanıyor.

EurekAlert'in haberine göre, Hope IVF Meksika kliniğinde yürütülen bir pilot çalışmada, başarısız bir IVF deneyimi yaşayan 40 yaşındaki bir hastaya robotik bir sistem kullanılarak beş donör yumurtası ve manuel olarak üç yumurta döllendi. Robot destekli işlem yumurta başına yaklaşık on dakika sürüyor ve bilim insanları bunun gelecekte hızlandırılabileceğine inanıyor.

Robotun döllediği beş yumurtadan dördünde normal gelişim görüldü. Elde edilen embriyolardan biri dondurularak hastaya başarıyla nakledildi ve sağlıklı bir erkek çocuk dünyaya geldi.

Geliştiriciler, ICSI'nin otomatikleştirilmesinin IVF verimliliğini artıracağına, embriyologların iş yükünü azaltacağına ve sonuçları daha öngörülebilir hale getireceğine inanıyor.

Geçtiğimiz yılın sonunda, yumurtanın doğal olgunlaşmasını taklit eden ve hormon tedavisine olan ihtiyacı azaltan Fertilo adı verilen bir diğer yenilikçi tüp bebek yöntemi kullanılarak bir çocuğun dünyaya geldiğine dikkat çekmekte fayda var.

Kaynak: HALKTV

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.